Cu toate acestea, Protecția Copilului a admis și că în școală se petrec „agresiuni specifice copiilor” și că a cerut liceului să-i supravegheze mai atent pe elevi.
Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor a precizat, într-un răspuns transmis Newsweek România, că băiatul a fost examinat și că „nu manifestă teamă față de școală”.
„În urma cercetărilor și a evaluărilor efectuate, aceste abuzuri nu s-au confirmat, nu au fost identificați factori de traumă psiho-emoțională și copilul în cauză nu a manifestat teamă față de școală. Însă, copilul a amintit că în cadrul școlii între copii mai au loc certuri și uneori agresiuni fizice specifice copiilor. La expunerea la factorii invocați în sesizare, copilul nu a avut reacții emoționale, a manifestat indiferență față de aceste imagini și sunete. Nu au existat elemente de șoc post-traumatic și nici urme vizibile de violență pe corp, iar la momentul evaluării, copilul nu prezenta urme de abuz fizic evidente”, a susținut DGASPC Bihor, în răspunsul transmis Newsweek România.
Citește și: Copii „disciplinați” cu electroșocuri la Liceul Special din Oradea: „Tati, tati, curentul, poliția”
Protecția Copilului a mai menționat și că „s-a recomandat continuarea eventualelor tratamente și a terapiilor specifice, supravegherea mai atentă din cadrul școlii și identificarea unor metode prin care să prevină conflictele care pot apărea între copii”.
DGASPC Bihor a efectuat cercetarea în baza unei plângeri depuse de tatăl copilului, Nicolae Mușat-Haragoș.
O altă cercetare este în desfășurare și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru purtare abuzivă, însă nu a fost începută urmărirea penală, a precizat Parchetul, la solicitarea Newsweek România.
În urmă cu o săptămână, Newsweek România a publicat mărturiile părinților lui Ionuț, un copil de 17 ani cu autism, care învață la Liceul Tehnologic Special din Oradea, precum și ale lui Ionuț A., un alt coleg al băiatului, în vârstă de 18 ani. Potrivit acestor mărturii, angajații firmei de pază și protecție i-ar fi amenințat și lovit pe elevi cu bastoane cu electroșocuri. Consiliul Județean Bihor a precizat că angajații nu au în dotare asemenea bastoane. Conducerea școlii a fost demisă de Inspectoratul Școlar la o săptămână de la momentul în care au apărut în presă primele informații despre acest caz.
Firma de pază și protecție, angajată de fosta conducere după ce în școală un copil cu dizabilități a fost obligat de un alt elev să întrețină relații sexuale cu un coleg, a dispărut imediat ce conducerea a fost demisă, au precizat, pentru Newsweek România, tatăl copilului, Nicolae Mușat-Haragoș.
Scandalul a apărut în presă după ce senatorul USR Vlad Alexandrescu a semnalat că a primit mai multe plângeri de la părinți ai căror copii au fost electrocutați în internatul Liceului Tehnologic Special din Oradea.
Fragment din certificatul medico-legal al lui Ionuț. Fotografie pusă la dispoziție de familia Mușat