Românii cu venituri mici vor primi 750 de lei pentru repartitoarele de căldură. Cine se încadrează

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.12.2023 - 14:18
Românii vor fi obligați să își monteze repartitoare Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Toți românii care sunt conectați la sistemele centralizate de căldură sunt obligați să aibă repartitoare la calorifere. Sunt multe persoane care nu-și permit achiziționarea acestor aparate. Astfel a fost adoptat un proiect legislativ prin care cei cu venituri mici vor fi ajutați.

SHARE
Românii cu venituri mici vor primi sprijin financiar de la stat pentru achiziționarea și montarea repartitoarelor de căldură. 

Camera Deputaților a adoptat în acest sens, miercuri, 20 decembrie,  un proiect legislativ are aduce modificări semnificative în ceea ce privește obligativitatea instalării acestor aparate în locuințele conectate la sistemele centralizate de încălzire.

Sprijin pentru românii cu venituri mici. Vor primi bani pentru repartitoarele de căldură

Obligaţia montării de repartitoare pe calorifere a fost impusă încă de acum 17 ani, prin legea ce prevedea serviciul public de alimentare cu energie termică, menită să implementeze principiul „plăteşti cât consumi”. 

Newsweek a scris că repartitoarele pentru 3 camere costă în jur de 1.000 de lei. 

Citește și: Cum îți aerisești corect caloriferele ca să economisești 400 lei. Cât te costă să pui repartitoare?

Proiectul, adoptat în calitate de for decizional de către Camera Deputaților, prevede amânarea termenului limită pentru montarea acestor dispozitive până la 31 decembrie 2024. Mai mult, se oferă un sprijin financiar pentru românii cu venituri mici, pentru a facilita procesul de achiziție și instalare a repartitoarelor.

O lege din anii precedenți impunea proprietarilor de apartamente conectate la sistemele centralizate de încălzire să instaleze repartitoare de căldură sub amenzi de până la 1.000 de lei. Însă această obligativitate a fost amânată și se preconizează că va intra în vigoare la finalul anului 2024.

În acest context, autoritățile au decis să acorde un sprijin financiar persoanelor și familiilor cu venituri reduse pentru montarea acestor dispozitive.

Termenul limită pentru implementarea acestei legi a fost amânat pentru a oferi românilor „timpul necesar pentru adaptarea la noile cerințe europene privind eficiența energetică”, conform declarațiilor ministrului energiei, Sebastian Burduja.

Conform noilor modificări legislative, sprijinul financiar va fi acordat persoanelor cu venituri mici. Cei cu un venit de până la 2.000 de lei pe membru de familie vor putea beneficia de acest ajutor.

Citește și: 300 lei plătesc în plus milioane de familii la încălzire. De ce sunt afectați cei mai săraci români

Se includ în această categorie persoanele în vârstă de peste 60 de ani, precum și cei cu probleme de sănătate sau dizabilități, aflați în situații de risc de sărăcie.

Suma acordată este de 750 de lei pe locuință/gospodărie vulnerabilă și se va acorda doar după montarea repartitoarelor de către societăți prestatoare de servicii energetice agreate. Această măsură este menită să susțină cetățenii în procesul de modernizare energetică și să prevină penalizarea acestora.

Termenul limită pentru utilizarea sprijinului financiar este 31 decembrie 2024, iar acesta va fi acordat pe baza procesului verbal de montare și a facturii, scrie Româniatv.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te