300 de euro este suma pe care o pot primi românii care locuiesc în Germania pentru acoperirea cheltuielilor cu chiria sau ratele la bancă. Măsura acordată de statul german este doar pentru o anumită categorie de persoane.
Pentru 2025, acest ajutor a fost majorat cu 15 procente, ajungând astfel la o media de circa 300 de euro, notează ziarulromanesc.
Românii care nu-și pot plăti integral chiria sau ratele la casă pot primi ajutor. Câți bani pot lua
Potivit estimărilor, mulți germani ar fi putut primi și până acum așa-numita alocație pentru locuință (Wohngeld), însă nu au aplicat pentru obținerea acestui beneficiu.
Ajutorul se acordă, în anumite condiții, celor care au calitatea de chiriaș sau de proprietar. Pot primi alocația pentru locuință și persoane care locuiesc în cămine de bătrâni.
Citește și: Ce salarii au românii în Germania? Iată cât câștigă la 20, 30 sau 40 de ani
Conform sursei citate, în multe landuri din Germania se poate aplica online pentru alocație – se completează o cerere și se trimit documentele justificative, în format digital.
Documentele pot fi predate și în format fizic, la ghișeu, variantă care poate oferi, deloc paradoxal, o procesare mai rapidă a solicitării, deoarece se comunică pe loc dacă lipsesc anumite acte necesare la dosar.
Cine poate primi acest ajutor
Citește și: Românii din Germania plătesc mai puțin la chirie. Câți bani trebuie să le dea înapoi proprietarii?
Alocația pentru locuință din Germania se acordă celor care nu-și pot plăti chiria sau împrumutul pentru o proprietate și se încadrează în una din categoriile de mai jos:
- persoane care muncesc, dar nu câștigă destui bani pentru a-și plăti integral chiria sau rata la casă
- persoane cu dificultăți financiare în calitate de pensionari sau rezidenți ai caselor de bătrâni
- studenți care nu au dreptul la BAfÖG (sprijinul financiar din partea statului pentru elevi, stagiari și studenți) sau îl primesc ca împrumut integral
- beneficiari ai indemnizației de șomaj I sau ai indemnizației de muncă scurtă
Un solicitant a cărui cerere este aprobată primește, în medie, circa 300 de euro pe lună. Valoarea alocației pentru locuință diferă în funcție de situația personală a solicitantului.
Principala condiție pentru acordarea alocației ține de nivelul veniturilor, care, evident, trebuie să fie unul modest.