Raport Salvați Copiii: O treime dintre copiii din România trăiesc în sărăcie lucie

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.11.2019 - 16:01
Foto: Newsweek Romania

32 la sută dintre copiii din România trăiesc sub pragul de sărăcie, iar 42 la sută se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, arată un raport publicat de organizația Salvați Copiii.

SHARE

 

„Sărăcia este unul dintre principalele motive pentru care copiii ajung în grija statului, iar nivelul de sărăcie trebuie să fie un punct de plecare pentru toate politicile care vizează protecția drepturilor copiilor din România, atât din cauza dimensiunii fenomenului, cât și din cauza impactului major pe care îl are. Îngrijorătoare sunt atât nivelul foarte ridicat al sărăciei în rândul copiilor, mult mai mare decât în cazul adulților, cât și faptul că sărăcia familiilor este un factor major în ceea ce privește sănătatea, educația și șansele copiilor de a intra în sistemul de protecție specială. În plus, copiii care trăiesc acum în sărăcie au șanse mari să rămână în sărăcie când vor deveni adulți din cauza oportunităților reduse”, atrage atenția raportul Salvați Copiii. 

O altă observație a Salvați Copiii este legată de modul în care se face protecție socială în România: atrage atenția că, în România, protecția socială înseamnă „în cea mai mare măsură, prestații financiare și, în mai mică măsură, servicii sociale, mai ales servicii care ar putea să prevină situațiile de risc și separarea copiilor vulnerabili de familie”. Raportul mai reține și că serviciile existente sunt ineficiente din cauza lipsei acute de personal calificat din sistem și a coordonării deficitare dintre instituțiile de la nivel central, județean și local.

Peste 32 la sută dintre copiii din România trăiesc sub pragul de sărăcie, iar 42 la sută se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, arată raportul privind drepturile copilului în România, în 2019. 

Citește și: INS: Cel mai mic număr de nașteri din ultimii 6 ani s-a înregistrat în prima jumătate a lui 2019

De asemenea, 21,5 la sută dintre copiii din România trăiesc în deprivare materială severă, arată studiul, citând date ale Institutului Național de Statistică. Deprivarea materială severă înseamnă că părinții nu pot asigura: plata unei chirii pentru o locuință, plata unei rate sau a utilităților, asigurarea căldurii în casă, hrană cu carne, pește, o vacanță o dată pe an în afara locuinței, deținerea unui televizor color, a unei mașini de spălat, a unei mașini și a unui telefon.

Sursa: Raport Salvați Copiii 

Astfel, mai mult de jumătate dintre copiii ai căror părinți au absolvit doar clasele primare sau gimnaziul trăiesc în condiții de deprivare materială severă, dacă părinții au terminat liceul sau o școală postliceală, riscul ca micuții să ajungă în situația de deprivare materială scad de trei ori, ajungând la 16,2 la sută.

O altă cifră îngrijorătoare se referă la numărul copiilor care merg la culcare flămânzi: datele Salvați Copiii vorbesc despre 150.000 de copii din mediul rural în această situație, ONG-ul neavând date despre copiii din mediul urban. 

Citește și: Raport Salvați Copiii. Ne mor de două ori mai mulți copii decât media UE

Salvați Copiii atrage atenția că „ieșirea din sărăcie este dificilă nu doar pentru persoanele care beneficiază de ajutor social pentru asigurarea venitului minim garantat, ci și pentru o mare parte dintre persoanele care au în loc de muncă. În România, se înregistrează cel mai mare nivel al sărăciei în rândul persoanelor angajate – 17,4 la sură în anul 2017, față de o medie de 11 la sută în Uniunea Europeană”.

Ca măsuri pentru contracarea sărăciei, Salvați Copiii propune investiții în sistemele de îngrijire și educație timpurie, dar și integrarea dimensiunii drepturilor copilului în procesul de bugetare și protejarea acestor alocări bugetare împotriva reducerilor de fonduri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te