Newsweek a scris că cei mai afectați au fost cei care iau pensie pentru handicap grav dar și nevăzătorii. Aceștia au anunțat că pensia lor are scăderi și de 80% în urma aplicării noii formule de recalculare.
Citește și: Casa de Pensii anunță 4 căi de atac pentru pensionarii care vor o pensie mai mare. Una a expirat
Astfel, persoanele cu handicap au decis să iasă în stradă.
Citește și: Care pensionari iau bani mai mulți la pensie în noiembrie? În ce zile se virează bani pe card?
Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă care introduce, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizaţie lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap grav, care au şi calitatea de pensionar pentru limită de vârstă.
Puncte de sprijin la pensie pentru o anumită categorie de pensionari. Se dau pentru fiecare an
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat joi o decizie care vizează indemnizaţiile pentru completarea veniturilor persoanelor care au lucrat în condiţii cu handicap.
Citește și: Pensie crescută cu 25-50% pentru pensionarii cu grupe de muncă. 95% la „condiții speciale”. De când?
”Guvernul României a aprobat prin ordonanţă de urgenţă modificarea şi completarea legii 448/ 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se introduce, începând de la data de 1 ianuarie 2025, o indemnizaţie lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav şi handicap accentuat, care au şi calitatea de pensionar pentru limita de vârstă”, a spus Constantin.
Bani mai mulți la pensie
Reprezentantul Executivului a precizat că cuantumul indemnizaţiei de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limita de vârstă care este aflat în plată şi va fi majorat anual, în luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referinţă ISR, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut.
Citește și: Bani în plus la pensie pentru o categorie de pensionari. Parlamentul a votat, azi, legea DOCUMENT
”Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi aprobat de guvern în şedinţa de astăzi prevede şi acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, pentru persoanele cu handicap grav şi handicap accentuat, care, după data de 1 ianuarie 2025, vor dobândi calitatea de pensionar.
Astfel, un punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap vizual grav şi handicap grav, 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap accentuat”, a mai arătat Mihai Constantin.
Cele mai importante prevederi:
(1) Persoanelor cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat, care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă în condițiile prevăzute la alin. (7), li se acordă începând cu data de 1 ianuarie 2025 un coeficient de solidaritate care se aplică la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată.
(2) Coeficientul de solidaritate prevăzut la alin. (1) se acordă lunar și se determină prin aplicarea procentului de majorare a Indicatorul Social de Referință (ISR) la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Coeficientul de solidaritate se acordă până la data la care cuantumul pensiei rezultat în urma recalculării prevăzută de noua lege a pensiilor atinge nivelul pensiei aflat în plată la data de 01 septembrie 2024.
Articol 582
(1) Persoanele cu handicap vizual grav, cu handicap grav și handicap accentuat care solicită pensie pentru limită de vârstă în condițiile prevăzute la alin. (7) începând cu data intrării în vigoare a prezentului act normativ beneficiază de 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav, respectiv de 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat.
(2) Valoarea punctului de sprijin prevăzută la alin. (1) reprezintă 0,125 din Indicatorul Social de Referință (ISR).
(3) Prevederile alin. (1) se aplică și persoanelor prevăzute la art. 581, pentru stagiile de cotizare realizate după data de 01 ianuarie 2025, care au cumulat drepturi de pensie pentru limită de vârstă cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie.
Pensie crescută pentru persoanele cu handicap. Cum?
Cineva a avut amabilitatea de a explica cum cresc aceste pensii pe baza acestui coeficient de solidaritate. Calculul final arată că pensia crește foarte puțin.
O persoană cu dizabilități cu grad accentuat care are o vechime în muncă de 23 ani (exemplu).
Citește și: Creștere de pensie cu 320 lei anunțată de Șeful Casei de Pensii. Milioane de pensionari iau banii
Citește și: OFICIAL Care pensionari vor lua pensie mai mică sau deloc în noiembrie? Când s-au pensionat ?
Valoarea punctului de sprijin la nivelul ISR este 598 lei. 0,125 din ISR = 74,75 lei
Total puncte de sprijin: 23.33 ani x 0.5 puncte x 74,75 lei = 872,47 lei
Valoarea punctului de sprijin la nivelul punctului de pensie:
Valoarea punctului de pensie: 81 lei. Total puncte de sprijin: 23.33 ani x 0.5 puncte x 81 lei = 944,87 lei
Comparație total pensie:
- Punct de sprijin la nivelul ISR: 1.889,73 lei (pensia de bază) + 872,47 lei (puncte de sprijin) = 2.762,20 lei
- Punct de sprijin la nivelul punctului de pensie: 1.889,73 lei (pensia de bază) + 944,87 lei (puncte de sprijin) = 2.834,60 lei.
Diferența dintre cele două scenarii este de 72,40 lei.