Bani în plus la pensie pentru o categorie de pensionari. Parlamentul a votat, azi, legea DOCUMENT

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.10.2024 - 14:58
Bani în plus la pensie pentru o categorie de pensionari. Parlamentul a votat, azi, legea DOCUMENT - Foto: Freepik
Bani în plus la pensie pentru o categorie de pensionari. Parlamentul a votat, azi, legea DOCUMENT - Foto: Freepik

Bani în plus la pensie pentru o categorie de pensionari. Parlamentul a votat, azi, legea DOCUMENTul vi-l prezentăm așa cum a fost el votat azi de către Parlament

SHARE

Un număr mare de pensionari vor rămâne cu mai mulți bani la pensie, după ce guvernul a votat un document inițiat chiar de ministrul muncii.

Citește și: Casa de Pensii admite mari erori în sistem. Care pensionari au fost păgubiți cu sute de lei?

Astfel, pensionarii care ar fi trebuit să dea o parte din pensie înapoi - după ce Casa de Pensii le-a (re)calculat pensia greșit - NU mai trebuie să o facă.

Citește și: Lovitură pentru românii cu pensie și salarii mici. Ce sumă infimă iau pe cardul de alimente în 2025?

Adesea, ei au fost chemați în instanță de către Casa de Pensii.

Bani în plus la pensie pentru o categorie de pensionari. Parlamentul a votat, azi, legea DOCUMENT

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, azi, un proiect de lege potrivit căruia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor.

Citește și: Casa de Pensii trimite pensionarilor documente foarte importante. Nou prag de impozitare, confirmat

Documentul este de fapt o modificare legislativă promovată de ministrul Muncii, care pune capăt unor posibile abuzuri asupra pensionarilor făcute de către Casele de Pensii.

Documentul spune, în esență, că pensionarii cărora li s-a calculat pensia greșit NU trebuie să returneze banii primiți înapoi. În timp, poate fi vorba de mii de lei pe care pensionarii îi păstrează. De asemenea, nici pe viitor, pensiile reclaculate greșit, în favoarea pensionarilor, NU vor mai fi înapoiate de către pensionari.

Reamintim că, în septembrie, au fost recalculate 4.700.000 de pensii.

Citește și: Casa de Pensii trimite pensionarilor documente foarte importante. Nou prag de impozitare, confirmat

Bani la pensie pentru o serie de pensionari

Ce prevede proiectul:

Art.I.- Legea nr.125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.700 din 24 septembrie 2014, se modifică după cum urmează:    

Articolul 1: ,,Art.1.- Prin derogare de la prevederile Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor sistemului public de pensii, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează." 

Articolul 2 va avea următorul cuprins: ,

,Art.2.- Debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității, care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei, nerespectarea obligațiilor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, după caz, cu venituri din activități independente, nu fac obiectul scutirii de la plată, potrivit prevederilor prezentei legi."

Articolul 3: ,,Art.3.- Scutirea de la plată a debitelor prevăzute la art.I, conform prevederilor prezentei legi, se aplică indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatării existenței debitelor."

Cune poate beneficia de această inițiativă?

Doar pe Legea nouă sunt 177.000 de decizii cu probleme care NU au ajuns la pensionari. Dar, există mulți pensionari cărora le-au fost imputați bani pe vechile legi ale pensiilor. Asta, pentru că, la momentul depunerii dosarului, Casa de Pensii le-a calculat o anumită pensie. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te