Precizările Poliției, după ce o victimă a violului a spus că a fost umilită de oamenii legii

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 08.08.2019 - 12:54
Secția 14, unde victima cu care a discutat Newsweek România spune că a fost umilită de polițiști.

Poliția Capitalei a precizat că a fost întocmit un dosar penal la scurt timp după ce Maria*, victima violului a cărei mărturie Newsweek România a publicat-o miercuri, a reclamat violența.

SHARE

Precizările Poliției Capitalei vin după ce Maria a povestit cum, la scurt timp după ce a fost violată, a mers la Secția 14 de Poliție, iar polițiștii cu care a discutat ar fi întrebat-o dacă face asta din răzbunare și dacă înțelege că îi poate distruge viața bărbatului. 

Citește povestea aici: Mărturia șocantă a unei femei violate despre cum a fost tratată de oamenii legii. Ce spune Poliția 

Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Ciprian Romanescu, a declarat, pentru Newsweek România, că plângerea victimei a fost înregistrată la scurt timp după ce a venit la Secția 14 și că „aceasta este cea mai bună dovadă că nu a fost luată în derâdere”.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei a mai precizat și că întrebările puse de polițiștii de la Secția 14 au fost pentru a clarifica situația, nu pentru a o lua în derâdere, iar că „verificările s-au făcut cu responsabilitate”.

La Secția 14 nu s-a declanșat nici o anchetă internă, însă Ciprian Romanescu a precizat că, dacă victima este nemulțumită, poate depune la Biroul Control Intern o plângere și se vor face verificări. 

Redăm și punctul de vedere al Poliției Capitalei, remis la solicitarea Newsweek România: „La data de 04 august a.c., la sediul secției 14 Poliție în jurul orelor 6:00, s-a prezentat o femeie, de 33 de ani, care a sesizat faptul că a fost victima unei infrațiuni de viol în urmă cu puțin timp. În cauză a fost întocmit de îndată un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol, iar cercetările se desfășoară sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4”. 

Maria a ajuns la Poliție duminică dimineață, la ora 06.00, plină de sânge, și a reclamat că a fost violată de bărbatul cu care se întâlnea de două luni.

„Când am vorbit despre asta, au încercat să mă pună cumva la zid. Era clar că nu știau să trateze astfel de cazuri.  «Ești sigură că vrei să ... că știi ce o să i se întâmple omului ăstuia? Că o să îi distrugi viața?». Apoi, când am dat declarația, pe la 14.00 după-amiaza - deci la 6.00 dimineața m-am dus, la 6.00 seara s-a terminat totul - cel care mi-a luat declarația m-a întrebat: «Dar ești sigură că nu vrei să te răzbuni pe el, că nu faci asta din răzbunare? Niște texte care... «Ești sigură că ești aptă mental să faci chestia asta?». Din cinci polițiști cu care am stat de vorbă, patru au avut o atitudine de genul ăsta, unul singur a fost «de partea mea» și mi-a spus că sigur e recidivist”, a povestit femeia. 

Experiența Mariei a mai arătat și că, deși, de la sfârșitul lunii noiembrie 2019, de când avem un centru-pilot pentru victimele violului, la Spitalul Universitar, acesta nu funcționează. 

La înființarea centrului-pilot, autoritățile au susținut că, de acum, victimele violului nu vor mai fi puse pe drumuri între spital și IML, toate probele fiindu-le prelevate cu ajutorul unui kit special chiar la spital. Maria, însă, a fost trimisă de la Spitalul Universitar la Institutul de Medicină Legală; la spital i s-ar fi spus că „aici nu avem ce să-ți facem”. 

Newsweek România a solicitat un punct de vedere și SUUB, pe care îl va publica îndată ce îl va primi. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te