Popândăul european, specie pe cale de dispariție, a ajuns în atenția Tribunalului Iași

DE Elena Petrescu | Actualizat: 09.07.2024 - 18:28
Popândăul european, specie pe cale de dispariție, a ajuns în atenția Tribunalului Iași - Foto: ZiaruldeIasi.ro (imagine cu caracter ilustrativ)

Popândăul european, specie pe cale de dispariție, a ajuns în atenția Tribunalului Iași. Vinovată? O balastieră.

SHARE

Popândăul european, specie pe cale de dispariție, a ajuns în atenția Tribunalului Iași. Vinovată? O balastieră.

Popândăul european, specie pe cale de dispariție, a ajuns în atenția Tribunalului Iași

Popândăul european, specie pe cale de dispariție, a ajuns în atenția Tribunalului Iași. Vinovată? O balastieră. Un drum a fost croit „pe șest” printr-o arie protejată, unind o balastieră de drumul național. Deși se știe cine l-a făcut și cine beneficiază de pe urma lui, nu a putut fi găsit niciun responsabil. Procesele-verbale întocmite de Garda de Mediu au fost anulate în instanță din cauza unor vicii de formă.

Citește și: Ponturi ca să reziști pe caniculă. Care persoane sunt cel mai afectate de temperaturile ridicate?

De pe urma incidentului va avea de suferit populația locală de popândău european, specie vulnerabilă, aflată pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Comisarii Gărzii de Mediu au efectuat pe 14 iunie anul trecut un control pe raza comunei Moțca, pentru verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă. Cu acea ocazie, în satul Boureni, pe malul stâng al râului Moldova, a fost descoperit un drum lung de 350 de metri și lat de 8 metri, care făcea legătura între DN 2 și albia minoră a cursului de apă. Noua cale de acces abia fusese amenajată, în aceeași zi. De altfel, buldoexcavactorul folosit se afla încă la fața locului, așteptând trailerul pentru a fi ridicat. Drumul era executat integral pe teritoriul unei arii naturale protejate Natura 2000.

Din primele verificări a rezultat că nimeni nu părea să știe nimic despre noul drum. Primăria Moțca nu eliberase nicio autorizație. Agenția pentru Protecția Mediului nu avea nicio informație. Administrația Bazinală a Apelor Siret nu știa nici atât. Nu îi fusese solicitat niciun acord și nu emisese niciun act ori măcar un punct de vedere referitor la contruirea drumului respectiv. Nici măcar beneficiarul drumului nu era prea clar. Calea de acces se afla în zona de activitate a două balastiere. Terenurile exploatate de acestea erau despărțite de un gard, întrerupt exact pe lățimea drumului. Luați la întrebări, reprezentanții celor două balastiere au spus că nu știau despre ce e vorba, ambii afirmând că nu executaseră sau dispuseseră vreunui terț efectuarea lucrărilor de amenajare.În aceeași zi, la sediul Gărzii de Mediu Iași a fost înregistrată o sesizare privind tocmai drumul respectiv, ca beneficiar fiind indicată SC TLM-RG Power SRL. Inspectorii aflați la fața locului nu aveau cunoștință de sesizare, aflând de ea abia după întoarcerea la Iași. Ca urmare, un nou control a fosta efectuat pe 20 iunie, de această dată cu reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea zonei, inclusiv Garda Forestieră Suceava. Constatările făcute cu ocazia noului control a avut ca urmare trei amenzi.
Continuarea aici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te