Pentru ce abateri pot fi daţi afară profesorii de şcoală şi liceu

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.12.2023 - 13:23
Pentru ce abateri pot fi daţi afară profesorii de şcoală şi liceu - Foto: Pexels/Thirdman

Pentru ce abateri pot fi daţi afară profesorii de şcoală şi liceu. Profesorii, educatorii, învățătorii, personalul didactic auxiliar si personalul cu functii de conducere / control pot fi sanctionati disciplinar.

SHARE

Pentru ce abateri pot fi daţi afară profesorii de şcoală şi liceu. Profesorii, educatorii, învățătorii, personalul didactic auxiliar și personalul cu funcții de conducere /control pot fi sancționați disciplinar conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

De exemplu, faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor din cancelarie sunt considerate abateri disciplinare și pot duce inclusiv la desfacerea contractului individual de munca pentru profesorii vizați.

Pentru ce abateri pot fi daţi afară profesorii de şcoală şi liceu

Iată ce sancțiuni disciplinare se aplică profesorilor, după gravitatea abaterilor, dar și ce trebuie să cuprindă decizia de sancționare disciplinară a cadrului didactic, conform Legii învățământului preuniversitar, nr. 198/2023.

Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare "faptele de violenţă fizică și / sau verbală, îndreptate împotriva elevilor sau colegilor, dar şi "orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreşcolarilor / preșcolarilor / elevilor".

De asemenea, pentru că ne apropiem de un nou an electoral, "manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul şcolar".

Citeşte şi: Verdictul lui Cristi Dănileț: Profesorii care iau cadouri și părinții care le dau fac ilegalități

O noutate: devine abatere disciplinară "activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă".

De asemenea, sunt astfel de fapte cele "de natură să aducă atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor / elevilor și familiilor acestora, ori să prejudicieze onoarea și / sau prestigiul unității / instituției, interesul învățământului".

Pentru sancţionarea profesorilor, este necesar un"raport de specialitate, realizat de specialiști din cadrul DGASPC, la solicitarea scrisă a unității de învățământ".

Citeşte şi: De ce l-a înjunghiat o elevă premiantă pe profesorul ei? Ce i-a interzis dascălul?

Aşadar, dacă responsabilii şcolii sau lliceului nu fac această solicitare, profesorul ce trebuie sancţionat rămâne nepedepsit.

Sancțiunile disciplinare, conform un articol de lege sunt avertismentul scris, apoi reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe 1 - 6 luni, "suspendarea pentru până la 3 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, ocuparea unei funcții de conducere, îndrumare și control, ori a unei funcții didactice superioare".

Penultima sancţiune, ca gravitate, este" suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale" şi, în fine, "desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te