Mii de persoane din toate județele României se confruntă cu o situație dificilă. După ce au muncit ani de zile și au contribuit la sistemul public de pensii, s-au trezit că dosarele nu pot fi operate de Casele de Pensii deoarece sistemul informatic de la București nu este nici până acum funcțional.
Citește și: RECALCULARE Ce bani au pierdut la pensie, pensionarii cu grupe de muncă? Cum poate face UE dreptate
Nimeni nu ar fi crezut că va întâmpina o astfel de situație mai ales că persoanele au dosarele complete. Angajații Caselor de Pensii nu pot prelua și opera informațiile lor până când nu va fi publicată în Monitorul Oficial noul model de decizie conform noii legi a pensiilor.
Pensionarii cu dosare noi sunt lăsați fără pensie. Nimeni nu știe când își vor primi banii
Nici măcar dosarele depuse în vară nu au fost recalculate. Surse din cadrul unei casei de pensii au declarat în exclusivitate pentru Newsweek faptul că volumul de muncă este foarte mare, solicitările de revizuire sunt de ordinul miilor iar, în paralel, sunt introduse în sistem dosarele de pensionare din august.
Citește și: Cea mai comună greșeală la recalculare. Pensie cu 600 lei mai mică în septembrie față de august
Citește și: Cum afli câte puncte de stabilitate ai la pensie? Cum influențează perioadele în care nu ai muncit
„Noi am ajuns cu recalcularea doar până în august. Sistemul informatic funcționează doar până într-un anumit punct și trebuie să așteptăm să primim și noile decizii după care se face calculul pentru Legea 260/2023.
Este foarte greu și săracii oameni stau și așteaptă banii pentru care au muncit o viață întreagă. Din păcate, din punct de vedere legal, noi dacă nu avem o decizie emisă, nu putem face nicio plată către nimeni”, au spus surse din cadrul casei de pensii.
Nimeni nu știe când se dau banii
Casele de Pensii teritoriale au făcut deja o estimare și mii de persoane se regăsesc în una dintre situații. Nimeni nu știe când se va face plata veniturilor cuvenite.
„Avem 5000 de dosare pentru care noi nu am emis decizii. Situația este la nivel național pentru toate casele. Nici nu știm când vom termina acest proces pentru că tot vin persoane cu dosare noi.
Nu știm dacă terminăm într-o lună, două. E o situație disperată pentru acești oameni”, a mai spus reprezentantul casei.
Dreptul la pensie se pare că sta într-un program informatic de la București și care este așteptat de toți pensionarii.
Citește și: OFICIAL Pragul de impozitare a pensiei, crescut la 3.000 lei. Ce bani iau în plus pensionarii? Când
Reprezentanții instituției spun că toate datele și dosarele care vor fi operate, vor fi plătite retroactiv până când se va ajunge la zi.
Cât durează procesul de pensionare?
În mod normal, procesul de pensionare durează aproximativ o lună de la depunerea dosarului și până la plata efectivă.
Citește și: Care pensionari iau 20.000 lei/lună în plus la pensie pentru care nu au muncit? Ce profesie au avut?
„Noi avem două momente ale lunii când primim dosarele și emitem decizii. De exemplu, persoanele care depun până pe data de 8, au șansa de a primi pensia luna următoare între 1-15 prin poștă sau pe card.
Mai există o tură, de primire a dosarelor până pe data de 22 când deciziile sunt emise dar la care plățile se fac doar prin poștă”, au mai explicat reprezentanții caselor de pensii.
Pensionarii sunt mâhniți
O pensionară a povestit cu lux de amănunte calvarul prin care trece de câteva luni de zile. Femeia și-a depus dosarul de pensie după 40 de ani de muncă și acum, se gândește să se reangajeze deoarece datele ei nu pot fi operate și recunoscute de sistemul caselor de pensii.
Citește și: Care pensionari iau 20.000 lei/lună în plus la pensie pentru care nu au muncit? Ce profesie au avut?
„Decizia cu intrare în plată am primit-o de la sfârșitul lunii iulie 2024, conform documentelor primite de la Casa de Pensii.
Am primit prin mandat poștal pensia pe august, în 20 septembrie și atât. Am fost la casa de pensii și mi s-a spus ca nu mă găsește în sistem, că este blocat programul de recalculare și că pentru cei care au ieșit la pensie în iulie și august durează cam până prin ianuarie să primim pensile corecte”, a povestit pensionara.
Citește și: Pensii recalculate greșit, recunoscute de Casa de Pensii. Când pensionarii își vor recupera banii?
Deși s-a tot spus că pensiile care suferă întârzieri vor fi plătite retroactiv, în acest caz pensionarei i s-a spus că nici nu mai este în sistemul informatic care funcționează după noua lege a pensiilor.
„Angajatele m-au anunțat că nu voi mai primi pensie până atunci decât doar dacă rămân bani și că în cel mai bun caz primesc bani tot prin mandat poștal, scris de mâna de către angajații casei, prin bunăvoința lor ca să ma ajute.
Citește și: OFICIAL Pragul de impozitare a pensiei, crescut la 3.000 lei. Ce bani iau în plus pensionarii? Când
Plățile se fac abia în 2025
Dacă nu, primesc pensia restanta pe septembrie și octombrie, chiar dacă sunt în pensie anticipata parțial după noua lege, pe care mie încă nu mi-au aplicat-o”, a mai spus femeia.
Având în vedere faptul că situația sa este gravă și că luni trec, iar șanse ca banii să îi mai primească nu sunt, pensionara se gândește să se reîntoarcă la muncă.
„Mă simt nevoită să mă angajez fără sa țin seama de prevederile legale pentru a supraviețui, pentru ca eu dacă nu iau bani nici pe legea nouă, nici pe veche nu știu daca sunt pensionară, neexistând nici o informație în sistemul informatic.
Chiar nu se poate face nimic să mă pot baza pe acest venit pentru care am contribuit 40 de ani?”, a mărturisit pensionara.