Pensie mai mică cu 320 lei, după ce Casa de Pensii nu i-a recunoscut toți anii munciți. Din ce motiv

DE Florentina Enache | Actualizat: 15.04.2025 - 12:10
Pensie mai mică cu 320 lei. Casa de Pensii nu i-a recunoscut toți anii munciți. Cazuri, zeci de mii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Pensie mai mică cu 320 lei. Casa de Pensii nu i-a recunoscut toți anii munciți. Cazuri, zeci de mii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Pensie mai mică cu 320 lei. Casa de Pensii nu i-a recunoscut toți anii munciți. Cazuri, zeci de mii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Pensie mai mică cu 320 lei. Casa de Pensii nu i-a recunoscut toți anii munciți. Cazuri, zeci de mii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Toto mai mulți pensionari ajung cu pensia în instanță. Într-0un caz un pensionar s-a trezit cu Pensie mai mică cu 320 lei. Asta, deoarece Casa de Pensii nu i-a recunoscut toți anii munciți. Sunt zeci de mii de cazuri în care pensionarii aua juns în instanță.

SHARE

Tot mia mulți pensionari au decis să dea Casa de pensii în jduecată, iar motivele sunt multiple. Mulți pensionari au dart Casa de Pensii în judecată nemulțumiți de moduil în acre le-a fost recalculată pensia la Marea Recalculare. Newsweek a scris că sunt 300 de sesizări la CCR unde se contestă noua lege a pensiilor sau formula de recalculare în integralitatea ei. 

Detalii, în LINK de mai jos:

Citește și: Sute de dosare de pensie au ajuns la CCR. „Am pierdut 1.000 lei”. Cum e blocată creșterea pensiilor?

Pensie mai mică cu 320 lei. Casa de Pensii nu i-a recunoscut toți anii munciți. Cazuri, zeci de mii

Pensionarii care au dat casa de Pensii în judecată deoarece nu li s-au recunoscut punctajele suplimentgare pentru grupele de muncă sau condiții speciale de muncă.

Newsweek a scris că Înalta Curte a decis că pensionarii cu grupe de muncă și condiții speciale trebuie să primească o creșrtere cu 50% a punctajelor lunare.

Instanțele care judecă aceste spețe refuză să pună în practică decizia Înaltei Curți.

Detalii în LINK de mai jos:

Citește și: Sute de dosare de pensie au ajuns la CCR. „Am pierdut 1.000 lei”. Cum e blocată creșterea pensiilor?

Probleme la Casa de Pensii. Un astfel de pensionar a dat în judecată Casa de Pensii, după ce instituția i-a recunoscut doar 7 ani din cei 11 ani lucrați la o fabrică.

Valoarea punctului de pensie este de 81 de lei, așa că, pentru cei patru ani nerecunoscuți, pensionarul a pierdut 324 de lei la pensie.

Citește și: Ajutor de 533 lei la pensie acordat chiar înainte de Paște. Ministerul Muncii anunță cine ia banii

4 ani pe care Casa de Pensii refuză să îi socoteacă

„Am muncit aproape toată tinerețea la o fabrică. Din 1978 până prin 1989. Apoi, am mai lucrat și pe șantier câțiva ani. Când am ieșit la pensie, am adunat toate actele, ce mai aveam prin casă, ce mi-au dat și foști colegi, și le-am dus la Casa de Pensii.

Când am primit decizia, mi-au trecut cu vreo 4 ani mai puțin decât muncisem. Mi-au zis că nu pot să-mi ia în calcul anii de la fabrica aia, pentru că nu am niște ștampile. Mi-au zis că, dacă nu pot dovedi cu acte, nu contează că am fost acolo. Le-am spus că am martori, că am poze, că am o adeverință scrisă de mână de fostul șef de secție. Așa că mi-au pus pensie mai mică, de parcă n-aș fi muncit toți anii ăia”, a declarat Ionuț Nacu, conform BZI.

Pensie mai mică cu 320 lei. Casa de Pensii nu i-a recunoscut toți anii munciți. Cazuri, zeci de mii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Sunt zeci de mii de astfel de cazuri în țară. Doar Casa Județeană de Pensii Iași are aproximativ 479 de dosare pe rolul instanțelor de judecată.

Citește și: Guvern: Crește numărul pensionarilor care vor lua bani pe cardul de energie. Când se alimentează?

Doar pensionarii cu mulți ani munciți sunt avantajați

Probleme care duc la judecată nu sunt doar legate de calcularea corectă a stagiului de cotizare. Și pensionarii care au lucrat în grupe de muncă merg în instanță.

Majoritatea pensionarilor nemulțumiți susțin că nu este corect ca la marea recalculare a pensiilor avantajați să fie doar pensionarii care au mulți ani munciți.

Pensionarii nemulțumiți sunt cei care au muncit în grupe de muncă ori în condiții speciale. Urmare a acestor condiții speciale, ei nu au muncit mulți ani.

Citește și: Vestea zilei de la Casa de Pensii: „Softul merge!” Care pensionari iau bani în plus? DOCUMENT

Și, pe baza formulei de recalculare a pensiei, nu au primit bani în plus la pensie.

Sunt pensionari care au decis să dea în judecată Casa de Pensii, cerând să li se reconsidere anii munciți la grupe de muncă sau în condiții grele. 

Demersul în instanță s-a simplificat, după ce Înalta Curte a decis că, în toate procesele, instanțele să acorde pensionarilor punctajul suplimentar.

Citește și: Pensiile speciale, tăiate cu sume între 3.000 și 6.000 lei. Crește și vârsta de pensionare

„În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d)”, a decis Înalta Curte.

Pensie mărită după o acțiune în instanță

Un pensionar a reușit să obțină, pe modelul descris mai sus, mii de lei în instanță.

Tribunalul a anulat decizia de pensionare din 2017 și i-a eliberat o nouă decizie pe baza Legii 197.

Citește și: Pensionarii așteaptă și un an să treacă la pensie pentru limită de vârstă. Pierd sute de lei. De ce?

„Obligă Casa de Pensii să emită o nouă decizie prin care punctajul mediu anual să fie calculat prin raportare la stagiul complet de cotizare de 25 de ani pentru activitatea prestataă între anii 2001 și 2019, atestată ca fiind desfășurată în condițiile articol 30, litera i din legea 263/2010.

Punctajul lunar pentru activitatea prestată în perioadele 1981-1982 și 1983-2019 atestă ca fiind desfășurată în condițiile articolului i din legea 263/2010 să fie majorat cu 50% conform articolului 100 litera B din legea 263/2010.

Obligă Casa de Pensii să plătească pensionarului diferențele de pensie rezultate din recaclculare, în raport cu data formulării cererii de recalculare, sume care să fie actualizate cu indicele de inflație, precum și la plata dobânzilor legale aferente diferențelor de pensie, de la data scadenței lunare și până la data plății”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te