Pensionarii vor primi 400 lei în plus la pensie în luna aprilie.
Citește și: Șeful Casei de Pensii anunță creșterea pensiilor în martie. Pensionarii îl contrazic: Așteptăm un an
Guvernul a decis să acorde un ajutor de 800 lei în anul 2025 pensionariilor care au venituri mici.
Citește și: Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Sprijinul va înlocui indexarea cu 12% a pensiilor care a fost înghețată din cauza presiuii financiare pe bugetul de stat.
Pensionarii sunt nemulțumiți că nu vor mai primi banii lunar conform promisiunilor făcute luni de zile de către reprezentanții Ministerului Muncii și a Casei Naționale de Pensii.
Pensie cu 400 lei mai mare în aprilie. În ce zile se face viramentul banilor în contul pensionarilor
Premieru Marcel Ciolacu a anunțat că pensionarii vor primi banii în luna aprilie, înainte de Paște. „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar de 800 de lei, în două tranşe, pentru pensionarii cu venituri reduse.
Cer tuturor miniştrilor cu atribuţii să înceapă să redacteze cadrul legal ca să adoptăm repede această măsură, iar primii bani să ajungă la cei care au nevoie înaintea Paştelui”, a declarat acesta.
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensie mai mare în aprilie
Conform calendarului oficial, pensiile vor fi virate în două tranșe: primii sunt pensionarii care au optat pentru plata pensiei prin poștaș. Ei vor lua banii începând cu 1 aprilie, marți.
2.500.000 de pensionari vor lua pensiile pe card pe 11 aprilie, cel mai probail, deoarece ziua de 12 când trebuiau să fie făcute viramentele va fi sâmbătă și băncile nu lucrează.
Este posibil ca banii să fie alocați și pe 14 aprilie, luni, având în vedere faptul că au mai existat situații în care pensionarii au luat banii mai târziu.
Totuși, pensionarii mai au ocazia să își rotunjească veniturile prin Mica Recalculare, proces care nu este afectat de Ordonanța trenuleț.
Conform datelor consultate de către Newsweek, aproximativ 1.000.000 de pensii ar crește în urma actualizării datelor din dosare.
Pensie mai mare pentru pensionari
Mica Recalculare a început de pe 1 septembrie 2024 și este procesul prin care pensionarii pot lua mai mulți bani la pensie. Ar fi vorba de creșteri medii de 7-10%, în funcție de perioadele în care pesionarul a muncit.
Se încadrează doar persoanele care au muncit înainte de 2001 și care nu au adus la casele de pensii de care aparțin documente pentru veniturile nepermanente.
Citește și: Documentul care va crește pensiile cu sute de lei. Când va intra în vigoare indexarea pensiilor?
În mod normal, această recalculare ar fi trebuit să fie gata până în martie 2025, dar din cauza sistemului informatic, actualizarea dosarelor ar putea dura mai mult.
Citește și: 2.000.000 de români primesc ajutor pentru factura la energie. Câți bani le intră pe card
Cu toate acestea, șeful Casei Naționale de Pensii a făcut un anunț important pentru pensionarii care au avut ture de noapte sau care au luat al 13-lea salariu.
Pensie mai mare
„Estimăm că în luna martie se vor emite primele decizii de recalculare. Avem două categorii: cei care aveau deja adeverințele privind veniturile multe în dosare și nu au fost luate în calcul, pentru că nu exista bază legală.
Citește și: Există bani de pensii și salarii în 2025? Suntem aproape de prăpastia economică? Cifrele reale
Acum am creat acest drept de a lua în calcul aceste venituri. Respectă principiul contributivității. Pensionarii încep să își primească și aceste venituri”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii într-o emisiune.
Citește și: Ciolacu: Pensiile cresc din 1 septembrie. Ce bani iei în plus în funcție de pensia pe care o ai acum
Astfel, pensiile crescute după Mica Recalculare ar putea fi încasate de pensionari în aprilie. În medie, ar fi vorba de 250 lei în plus la pensie, conform unor surse Newsweek.
„Creșterile nu sunt la fel de spectaculoase ca la recalculare, deoarece sunt venituri nepermanente”, a mai spus șeful Casei Naționale de Pensii.
Care sunt veniturile nepermanente și cât de mult contează la pensie?
Pensionarii trebuie să prezinte la casele de pensii adeverințe din care să rezulte veniturile nepermanente, însă trebuie să fie foarte atenți deoarece în unele situații pensia poate scădea.
Newsweek a explicat pe larg în articolul de mai jos:
Citește și: Cum pierd bani la pensie cei 860.000 pensionari care participă la Mica Recalculare? Ce greșeală fac?
Cu pixul pe hârtie pensionarii trebuie să calculeze orice venit și perioadă pentru a vedea dacă documentele justificative pe care le au influențează sau nu pozitiv pensia!
Casa Națională de Pensii a publicat lista veniturilor nepermanente din Legea 360/2023:
• formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
• premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
• recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
• al treisprezecelea salariu;
• formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;
• sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
• indemnizaţiile de muncă nenormată.