Noua Lege a pensiilor a adus beneficii pentru 4.000.000 de pensionari din România, însă au existat și neajunsuri în recalcularea pensiilor.
Citește și: Păcăleală la Mica Recalculare. 17 lei în plus la pensie după ce a cheltuit 1.500 lei cu adeverințele
Noua legislație a dus inechități pentru mai multe categorii de pensionari.
Pensie crescută pentru cei cu grupe speciale și deosebite. De când ar putea fi aplicat
Pensionarii care au lucrat în condiții speciale (grupa I) sau deosebite (grupa II) și persoanele cu dizabilități s-au trezit cu pensii mai mici la recalculare.
Cei care au lucrat în grupele I și II de muncă au putut să iasă la pensie mai devreme. La recalculare, însă, ei nu au primit puncte bonus, fiindcă nu au realizat stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani.
Citește și: Avocatul poporului: Scăderea pensiei cu 12% este corectă. Pensionarii pierd până la 1.000 lei/lună
Legea nouă îi avantajează doar pe acei pensionari care au muncit mulți ani de zile - peste 30/35 de ani e ideal.
Un pensionar care are sub 25 ani munciți în România are între 1.281 de lei și 2.000 lei pensie, în funcție de salariul pe care l-a avut în timpul activității.
Citește și: O româncă cu 21 ani munciți în Italia, pensie de 2 ori mai mare decât dacă ar fi lucrat acasă. De ce
Parlament: Pensie pentru pensionarii cu grupe treebui altfel calculată
În Parlament, există mai multe inițiative legislative, care ar urma să facă dreptate pensionarilor cu grupe de muncă și condiții speciale.
Newsweek a scris că o inițiativă USR a trecut deja de Senat, dar e blocată la Camera Deputaților.
Documentul este mai jos:
Citește și: Cea mai mare nedreptate în recalcularea pensiei: Ce contribuții nu s-au luat în calcul la pensie?
„În cazul beneficiarilor care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și II de muncă, respectiv în condiții speciale sau deosebite de muncă, precum și ai beneficiarilor pensiilor de invaliditate, conform legilor aflate în vigoare la momentul pensionării, valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul stagiului de cotizsare cu reducerea vârstei standard de pensionare, după caz, prevăzute de legea în vigoare la data pensionării”, se arată în proiectul de lege.
„Noua lege a crescut indirect cu 3 ani vârsta de pensionare pentru toți minerii, energeticienii, angajații din combinatele chimice și alți lucrători în condiții deosebite. Practic, legea lovește de două ori în aceste categorii de angajați: le reduce banii și le crește vârsta de pensionare”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de USR.
Conform deputatului USR de Gorj Radu Miruță în următorii doi ani „aproape nimeni” nu se va mai putea pensiona.
„Dacă inițial noua lege a pensiilor prevedea că le va lua doar banii celor care au lucrat în grupe de muncă, prin aplicarea acesteia, Guvernul Ciolacu le-a luat și banii, și anii. Celor din zona de minerit și energie nu le mai este redusă vârsta de pensionare asociată perioadei 2001 - 2021 fiindcă acești 20 de ani brusc nu mai sunt asimilați grupei speciale de muncă, iar celor care au lucrat și în grupa 1, și în grupa 2 le cumulează drepturile doar dacă au 35 de ani lucrați. Concluzia este că, în următorii doi ani, aproape nimeni nu se va mai putea pensiona”, a explicat Radu Miruță.
Cum s-au pierdut bani la pensie?
„Ceea ce înainte era un bonus de 50% al punctelor de pensie acum este 0,5 puncte. Având în vedere că acești oameni aveau salarii mari, iar punctajul lor mediu lunar era și de 3 puncte, în loc să primească 3 x 1,5 = 4,5 puncte, primesc 3 + 0,5 = 3,5 puncte.”, se arată în comunicat.
Newsweek a arătat că există pensii care au scăzut cu mii de lei la Marea Recalculare. Motivul îl reprezintă noua formulă de recalculare care favorizează pensionarii cu mulți ani munciți. Cei care au lucrat în condiții grele au mai puțini ani munciți.
Ei ar fi trebuit să piardă bani la recalculare așa cum se vede mai jos. Pensionarul ar fi trebuit să aibă o scădere de pensie de 2.500 lei. În final, a rămas cu pensia în plată.
Ce sunt condițiile speciale și deosebite?
Locurile de muncă în condiții deosebite sunt stabilite de lege ca fiind cele unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.
Locurile de muncă în condiții speciale sunt stabilite de lege ca fiind cele unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.
Formula de recalcuare a pensiei
VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.
VPR =81 lei
Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.
Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an)
Citește și: 2.000.000 de români primesc ajutor pentru factura la energie. Câți bani le intră pe card
Puncte stabilitate la pensie
- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;
1 punct/an la peste 35 ani munciți.