SURSE 1.000.000 pensionari au luat la recalculare pensii mai mici decât au contribuit. De ce?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.09.2024 - 17:14
OFICIAL 1.000.000 pensionari au luat la recalculare pensii mai mici decât au contribuit. De ce? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
OFICIAL 1.000.000 pensionari au luat la recalculare pensii mai mici decât au contribuit. De ce? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

OFICIAL 1.000.000 pensionari au luat la recalculare pensii mai mici decât au contribuit. De ce? „Mica recalculare” a început de la data de 1 septembrie și implică evaluarea adeverințelor dinainte de 2001 care ar putea aduce perioade în plus la stagiul de cotizare. Și, bani!

SHARE

 Un procent de 20% din pensionari sunt în situația în care au avut venituri nepermanente care nu le-au fost luate în calcul, potrivit surselor Newsweek România. E vorba de sporuri, ore lucrate noaptea, suplimentar, prime. Pensionarii pot să depune adeverințe care să doivedească faptul că au avut venituri care nu le-au fost luate la marea recalculare care s-a terminat în septembrie.

SURSE 1.000.000 pensionari au luat la recalculare pensii mai mici decât au contribuit. De ce?

Dacă le depun până la 1 martie 2025, li se va mări pensia. Până atunci, însă, au o pensie mai mică decât au contribuit.

Marea recalculare a luat sfârșit și pensionarii primesc acum banii conform noii legi a pensiilor. Creșterile au fost înregistrate la peste 80% din pensionarii din România. 

Noua lege a pensiilor prevede un al doilea proces de recalculare ce va dura aproximativ 6 luni de zile timp în care persoanele care au muncit înainte de 2001 ar putea aduce adeverințe de la locurile de muncă pentru perioadele necontributive. 

Acestea sunt sporurile, al 13-lea salariu, orele suplimentare și orice alt venit care nu se regăsește în actualele decizii cu pensia recalculată și pentru care nu s-a primit punctaj.

Procesul va fi unul mai mare și greoi pentru că implică evaluarea unor documente și a unor dosare de la zero. Pentru un singur județ aproximativ 30.000 de pensionari ar intra în acest proces, iar la nivel național 960.000, estimativ.

Cine participă?

„Mica recalculare este mai grea decât mica recalculare. Implică un efort enorm pentru a procesa adeverințele cu venituri pe care noi nu le-am valorificat la înscrierea inițială la pensie.

Citește și: Ce adeverințe trebuie să depună pensionarii pentru o pensie mai mare la recalculare? Cum completezi?

Cred că vom avea 30.000 de pensionari dacă ne gândim că trebuie să facem această mică recalculare în 6 luni sunt 5.000/lună pentru un singur județ. În mod curent, în activitatea noastră curentă facem cam 1.000 de recalculări pe lună”, au transmis surse din cadrul Casei de Pensii pentru Newsweek. 

Practic, prin aceste adeverințe s-ar completa stagiul de muncă și activitate profesională a pensionarilor. 

Citește și: Ce bani ia în plus un pensionar cu pensie între 3.000 - 5000 lei din octombrie? Legea, votată

„Noi, acum, trebuie să închidem acea bază de date cu informația clară și corectă privind stagiul de cotizare realizat și numărul de puncte realizat.

Se intenționează ca pe această bază de date, peste 5 ani, cine va veni la pensie, operatorul să nu mai aibă prea mult de lucrat decât să își ia informația din acea bază.

Vedem cum o vom încheia și sperăm că și corect. Acolo dacă vom folosi baza de date și nimeni nu va verifica un dosar de pensie s-ar putea să mai scape și greșeli”, au mai transmis reprezetanții Casei de Pensii.

Există riscuri

Reprezentanții caselor de pensii trag un semnal de alarmă cu privire la mica recalculare. Pe lângă costurile pe care ar trebui să le suporte cu adeverințele de muncă de  la diferite companii de arhivare, spre deosebire de marea recalculare unde a rămas în plată cel mai mare venit, aici, pensia poate scădea.

„Nu cred că vor fi creșteri mari. Din experiența noastră din instanță pentru că aceste venituri nepermanente nevalorificându-se de-a lungul timpului au fost și persoane care ne-au acționat în instanță și au și câștigat.

Citește și: În ce condiții vechimea în muncă îți aduce o pensie mai mică la recalculare. Anunț OFICIAL

Aplicând decizia instanței, câștigul nu a fost spectaculos la pensie. Este posibil să fie și scăderi.

Legea nu prevedea ceva clar și expres acolo unde va scădea pensia dar prin norme s-a corectat. Vom menține numărul de puncte rezultat după recalculare, probabil, mai mic decât numărul de puncte în plată dar cuantumul pensiei celei din plată.

Citește și: 1.500 lei diferență între două pensii la recalculare, deși pensionarii au contribuit la fel. De ce?

Omul va merge cu pensia în plată până când numărul de puncte rezultat după a doua recalculare înmulțit cu valoarea de referință depășește pensia în plată. Acest fenomen s-a aplicat și la recalcularea din 2005”, au mai completat reprezetanții Casei de Pensii.

Ce probleme sunt

Newsweek a scris că una din cele mai mari probleme din legea pensiilor este aceea că pensionarii vor trebui să facă dovada că au muncit ore suplimentare, în weekenduri, noaptea, peste program.

Pentru a face rost de aceste dovezi că au muncit suplimentar, că au avut sporuri etc, pensionarii trebuie să se ducă fie la Arhivele statului, fie la primăria de care aparținea firma la care au lucrat.

Sau, dacă au noroc și firma respectivă mai există la sediul acelei firme. Dar, și dacă firma respectivă mai există, nu este deloc sigur că ea mai păstrează evidențele cu cât a muncit pensionarul de azi în anii 80, să spunem.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te