O țară cu peste un milion de români modifică vârsta de pensionare de la 1 ianuarie 2024

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.10.2023 - 12:05
Unii pensionari merg în vacanțe Foto: pixabay.com - rol ilustrativ

Vârsta de pensionare este un subiect controversat în întreaga Europă. Pentru că anul viitor, pe continentul nostru, vor fi mai multe persoane vârstnice decât tinere, autoritățile s-au gândit să crească vârsta de pensionare. Însă nu va fi peste tot la fel.

SHARE

În 2024, în Europa, vor fi mai multe persoane cu vârsta peste 65 de ani decât persoane cu vârsta sub 15 ani, a avertizat recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), făcând apel la îmbunătăţirea măsurilor pentru asigurarea unei bătrâneţi sănătoase.

Unele state comunitare, incusiv România, au decis creșterea vârstei de pensionare.

O țară cu peste un milion de români modifică vârsta de pensionare de la 1 ianuarie 2024

 În România, vârsta legală de pensionare este de 61 de ani și 9 luni pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. În acest mod, ne poziționăm printre țările cu o vârstă înaintată de pensionare în ceea ce privește bărbații.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Dacă ne uităm pe clasamentul vârstei de pensionare observăm că, în ceea ce privește ieșirea din activitate a femeilor, România are una dintre cele mai scăzute vârste de pensionare, scrie wall street.

La ce vârstă se pensionează spaniolii

În Spania, anul 2024 aduce cu el importante noutăți privind pensionarea. Astfel, în raport cu vârsta legală de retragere din câmpul muncii a unui muncitor, avem de a face cu o creștere de două luni față de anul 2023.

Creșterea vârstei de pensionare a fost implementată treptat și în Spania, pentru ca în 2027 să ajungă la 67 de ani. De la 1 ianuarie 2024 acei lucrători care au cotizat la Asigurările Sociale minim 38 de ani se vor putea pensiona la 65 de ani. În același timp, cei care nu au cotizat 38 de ani, nu se vor putea pensiona înainte de a împlini 66 de ani și șase luni.

Cine nu mai are timp să aștepte, poate solicita pensionarea anticipată voluntară, cu 24 de luni înainte de vârsta legală de pensionare. Dar e bine să știi că, dacă apelezi la această formulă vei avea penalități asupra sumei lunare pentru toată viața. Chiar și după ce vei împlini vârsta standard de pensionare (cu alte cuvinte, nu te mai poți răzgândi).

În timpul liber pensionarii se distrează Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

Citește și: Vârsta de pensionare în Europa. Care sunt cei mai tineri. Pe ce loc se află România

Vârsta de pensionare, de la 1 ianuarie 2024, crește datorită necesității de a menține sustenibilitatea sistemului public de pensii spaniol. Potrivit Seguridad Social, vârsta de pensionare în Spania va evolua astfel:

  • 2025: va fi necesar să fie 66 de ani și 8 luni dacă ai cotizat mai puțin de 38 de ani și 3 luni
  • 2026: va fi necesar să fie 66 de ani și 10 luni dacă ai cotizat mai puțin de 38 de ani și 3 luni
  • începând din 2027: va fi necesar să ai 67 de ani dacă ai contribuit mai puțin de 38 de ani și 6 luni

Pentru pensionarea anticipată voluntară, în 2024 va trebui să ai cel puțin 64 de ani și 6 luni dacă ai contribuit mai puțin de 38 de ani și 63 de ani dacă timpul de cotizare este mai lung. Pe de altă parte, pensionarea anticipată forțată se poate solicita cu până la 48 de luni înainte de vârsta legală obișnuită, scrie ziarulromanesc.de.

În Austria, vârsta de pensionare este de 65 de ani la bărbați și 60 de ani la femei. Dintre toate țările europene, în Turcia oamenii se pensionează cel mai repede, respectiv la 52 de ani pentru bărbați și 49 pentru femei.

Vârsta actuală de pensionare este de 65 de ani sau mai mult în majoritatea țărilor europene în care sunt disponibile date OCDE.

Unii beneficiază mai mulți ani de pesnie Foto: pixabay.com - rol ilustrativ

Dintre statele membre ale UE, Grecia, Italia, Luxemburg și Slovenia au cele mai mici vârste actuale de pensionare, cu 62 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, conform Euronews.

Cu excepția Turciei, vârsta minimă actuală de pensionare în Europa este de 62 de ani pentru bărbați și de 60 de ani pentru femei.

Franța s-a confruntat în ultima perioadă cu proteste și greve împotriva reformei guvernului în domeniul pensiilor, care ridică vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani până în 2030, transmite Euronews.

Planul de a-i face pe francezi să lucreze mai mult timp necesită și 43 de ani de muncă pentru a câștiga o pensie completă la 64 de ani - altfel, muncitorii ar trebui să aștepte până când vor împlini 67 de ani.

Citește și: Crește vârsta de pensionare la 64 de ani în Franța: A fost aprobată de Consiliul Constituţional

Această regulă urmează să intre în vigoare până în 2027, în timp ce vârsta legală de pensionare va crește cu trei luni în fiecare an, începând din septembrie, ajungând în cele din urmă la 64 de ani până la sfârșitul deceniului.

Guvernul francez spune că reforma este necesară pentru ca sistemul francez de pensii să fie sustenabil financiar pe măsură ce populația națiunii îmbătrânește. Dar opoziția și sindicatele cer alte opțiuni, de exemplu, companiile și cei bogați să plătească mai mult pentru finanțarea sistemului de pensii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te