Vârsta de pensionare în Europa. Care sunt cei mai tineri. Pe ce loc se află România

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.04.2023 - 13:26
Pensionari Imagine cu rol descriptiv Foto: pexels.com

Vârsta legală de pensionare diferă e la o țară la alta, în Europa. România se află printre țările unde oamenii ies cel mai greu la pensie.

SHARE

Vârsta de pensionare în Europa nu este la fel în toate țările. În unele zone oamenii se pensionează mai repede decât ceilalți. 

România nu are cei mai tineri pensionari.

Vârsta de pensionare în Europa. Pe ce loc se află România

Există practici diferite în fiecare țară în funcție de tipul de pensie. În România, vârsta legală de pensionare este de 61 de ani și 9 luni pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. În acest mod, ne poziționăm printre țările cu o vârstă înaintată de pensionare în ceea ce privește bărbații.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Dacă ne uităm pe clasamentul vârstei de pensionare observăm că, în ceea ce privește ieșirea din activitate a femeilor, România are una dintre cele mai scăzute vârste de pensionare, scrie wall street.

În Austria, vârsta de pensionare este de 65 de ani la bărbați și 60 de ani la femei. Dintre toate țările europene, în Turcia oamenii se pensionează cel mai repede, respectiv la 52 de ani pentru bărbați și 49 pentru femei.

Vârsta actuală de pensionare este de 65 de ani sau mai mult în majoritatea țărilor europene în care sunt disponibile date OCDE.

Dintre statele membre ale UE, Grecia, Italia, Luxemburg și Slovenia au cele mai mici vârste actuale de pensionare, cu 62 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, conform Euronews.

Cu excepția Turciei, vârsta minimă actuală de pensionare în Europa este de 62 de ani pentru bărbați și de 60 de ani pentru femei.

Tensiuni în Franța din cauza creșterii vârstei de pensionare

Franța s-a confruntat în ultima perioadă cu de proteste și greve împotriva reformei guvernului în domeniul pensiilor care ridică vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani până în 2030, transmite Euronews.

Planul de a-i face pe francezi să lucreze mai mult timp necesită și 43 de ani de muncă pentru a câștiga o pensie completă la 64 de ani - altfel, muncitorii ar trebui să aștepte până când vor împlini 67 de ani.

Citește și: Crește vârsta de pensionare la 64 de ani în Franța: A fost aprobată de Consiliul Constituţional

Această regulă urmează să intre în vigoare până în 2027, în timp ce vârsta legală de pensionare va crește cu trei luni în fiecare an, începând din septembrie, ajungând în cele din urmă la 64 de ani până la sfârșitul deceniului.

Guvernul francez spune că reforma este necesară pentru ca sistemul francez de pensii să fie sustenabil financiar pe măsură ce populația națiunii îmbătrânește. Dar opoziția și sindicatele cer alte opțiuni, de exemplu, companiile și cei bogați să plătească mai mult pentru finanțarea sistemului de pensii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te