Nu sunt bani! Se cere creșterea vârstei de ieșire la pensie și eliminarea pensionării anticipate

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.03.2024 - 19:51
Nu sunt bani! Se cere creșterea vârstei de ieșire la pensie și eliminarea pensionării anticipate - Foto: Freepik

Nu sunt bani pe termen lung și de asta se cere creșterea vârstei de ieșire la pensie și eliminarea pensionării anticipate. Anunțul a fost făcut de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Experții spun că doar așa România va avea parte de stabilitate economică.

SHARE

 Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a publicat azi un raport în care a susținut că e nevoie de continuare reformelor din legea pensiilor care însemnaă ca românii să muncească mia mult și pensionarea anticipată să nu mai fie posibilă.

Nu sunt bani! Se cere creșterea vârstei de ieșire la pensie și eliminarea pensionării anticipate

În lipsa unor măsuri dure care trebuie luate acum este posibil ca România să nu mai aibă stabilitate economică pe termen lung. Altfel spus, dacă oamenii nu vor muncii mia mulți ani și vor ieși mia repede la pensie, în viitor acestea nu vor mia putea fi plătite pentru că nu vor mai fi bani.

"Reformele trebuie continuate pentru a restrânge în timp opţiunile de pensionare anticipată şi pentru a creşte vârsta de ieșire la, cu evoluţii pozitive în ceea ce priveşte speranţa de viaţă", se arată în studiu. Reprezentanții OECD au spus, diplomatic, că reformele în curs de derulare în domeniul pensiilor (legea pensiilor n.red.) și alinierea vârstelor de pensionare vor îmbunătăți viabilitatea financiară pe termen lung a sistemului”, potrivit experților.

OECD a cerut o reformă a pensiilor din anul 2022. Noua lege a pensiilor care acordă pensii mia mari celor care muncesc mult, în special peste 35 de ani, e un rezultat al acestor cerințe.

Guvernul a făcut acest lucru prin noua lege a pensiilor care intră în vigoare de la 1 septembrie. Astfel, pentru a încuraja oamenii să stea mia mult în câmpul muncii se acordă puncte bonus celor care muncesc peste 25 de ani (0,5 puncte /an), celor care muncesc peste 30 de ani (0,75 puncte pe an) și celor care muncesc peste 35 de ani (1 punct pe an).

Un punct este echivalentul a 81 de lei. În LINK de mai jos aveți cele mai imporatnte schimbări din noua lege a pensiilor.

Citește și: 10 schimbări în legea pensiilor din 1 ianuarie: Cât cresc, cum se impozitează, când ieși la pensie?

Pensia anticipată fără penalizare o să dispară

Pe de altă parte, potrivit noii legi a pensiilor, pensia anticipată fără penalizare o să dispară, iar pensia anticipată cu penalizare o să fie singura rămasă. Prin urmare, ieșirea devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.

Citește și: Cine sunt pensionarii pe care noua lege a pensiilor îi obligă să muncească 2 ani în plus?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te