Pensiile nu au mai fost indexate la 1 ianuarie 2025. Pensiile trebuiau să crească cu 12% pentru toți cei 4.800.000 de pensionari.
Citește și: Escrocherie la pensie. Un român stă ilegal în locuința unui pensionar. Bătrânul plătește facturile
Creșterea era prevăzurtă în legea pensiilor, dar guvernul nu a mai acordat-o pentru că nu a mai găsit bani.
Ministrul de Finanțe, scut în fața pensiilor speciale. Tot el a tăiat pensiile contributive cu 12%
La acel moment, ministrul muncii, Bucura Oprescu nu a avut niciun comentariu de făcut. Ea a tăcut 3 luni până când, în aprilie, s-a spovedit admițând că a greșit.
Citeșlte și: Ministrul muncii spune dacă pensiile mai cresc în 2025. Cum explică tăierea cu 12% din ianuarie?
Premierul Ciolacu a încercat să găsească o portiță de „negociere” spunând că această creștere de 12% ar putea fi dată în septembrie la rectificarea bugetară. În final, Ciolacu a impus ca măsură de compensare un sprijin de 800 de lei pentru pensionarii care au pensie sub 2.574 lei. Prima tranșă de 400 de lei se dă în aprilie.
Citește și: Stimulentul pentru integrarea persoanelor cu handicap, redus cu 375 de lei. Care este explicația?
Cel mai vehement împotriva creșterii pensiilor cu 12% a fost ministrul de finanțe Tanczos Barna (foto jos).
Ela confirmat, în ianuarie, că nu sunt bani pentru creșterea pensiilor în 2025.
„Bugetul pe acest an prevede bani pentru plata salariilor și pensiilor la nivelul anului 2024, dar nu există spațiu fiscal pentru indexări în 2025”, declara, în ianuarie, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Citește și: NU sunt bani la buget pentru indexarea pensiei în 2025. Ministrul de finanțe confirmă OFICIAL
Ministrul de Finanțe, scut în fața pensiilor speciale. Tot el a tăiat pensiile contributive cu 12% - Foto: Freepik
Ministrul de Finanțe schimbă tonul când vine vorba de pensii speciale
Comisia Europeană a decis să oprească un ajutor de 230.000.000 de euro din PNRR pentru că România nu a rezolvat problema inechității din sistemul de pensii. Spus mai direct - Comisia a blocat fondurile europene pentru că pensiile speciale sunt uriașe (22.000 lei net, în medie), iar cele contributive sunt mult prea mici (2.754 lei pensie medie, iar între 900.000 - 1.000.000 de pensionari iau pensia minimă de 1.281 lei).
Barna a venit cu propuneri străvezii de tăiere a pensiilor speciale ”Se poate discuta şi de o prelungire sau creştere a vârstei de pensionare, se poate discuta în cazul reformei fiscale şi de un alt sistem de impozitare. Lucrurile pot fi rezolvate în termen util”, a dat asigurări, ieri, Tanczos Barna.
Newsweek a scris că ambele propuneri sunt proaste. Creșterea vârstei de pensionare de la 50 la 65 fără o altă măsură complementară, va face ca pensiile speciale să crească și mai mult în timp. Ani mai mulți de contibutivitate înseamnă pensii mai mari.
Impozitarea diferită a pensiilor speciale tocmai ce a căzut la CCR. Judecătorii Curții Constituționale au decis că impozitarea cu 20% a pensiilor speciale nu e constituțională.
CCR a coborât impozitarea pensiilor speciale de la pragul de 20%, la pragul de 10%. Pensiile speciale au crescut, astfel, cu sume între 1.000 și 2.000 de ei.
Soluțiile propuse de guvern pentru tăierea pensiior speciale dau sentimentul că, de fapt, se dorește păstrarea lor.