Milioane de români vor plăti 35 lei pe lună la curent până în 2025. Cum te încadrezi în această sumă

DE Alex Darvari | 07.10.2023 - 13:04
35 de lei factura la curent pentru milioane de români - Foto: Profimedia Images

O factură de 35-38 de lei pe lună a fost factura medie la curent pentru 5 milioane de români. Este vorba de lunile calde de primăvară toamnă. Facturile vor rămâne la fel de mici în lunile calde până în 2025, anul până la care guvernul a prelungit subvențiile/plafonarea.

SHARE

Milioane de români au primit în lunile de primăvară-toamnă o factură medie la curent de 35 de lei. Acest lucru a fost posibil după ce guvernul a decis să plafoneze/compenseze energia.

Aceste tarife mici se mențin până în 2025, deoarece plafonarea a fost prelungită până în acest an.

Citește și: Prețul gazelor s-a „prăbușit” în Europa: Cel mai scăzut nivel din vara lui 2021 încoace

 „Schema de plafonare-compensare se menține așa cum este astăzi. Este valabilă conform reglementărilor până în martie 2025, deci obiectivul nostru este să trecem atât iarna aceasta cât și iarna următoare pe această schemă. Este o schemă care pentru români a livrat stabilitate și prețuri reduse la energie electrică și gaze naturale.

Pe calculele ANRE au fost aproximativ cinci milioane de gospodării în România care au beneficiat de o factură la curent de aproximativ 35-38 de lei. Un cost rezonabil pentru foarte mulți români și de aceea și pentru că ne așteptăm la anumite variații pe piețele internaționale mai ales la gaze naturale în perspectiva iernii, ne dorim să păstrăm această schemă și deci o stabilitate la nivelul sistemului” a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citește și: Cum a făcut un român „economie” la gaze? Și-a tras țeavă care ocolea contorul. Are dosar penal

Pafonarea împovărează Ministerul energiei

Acest lucru a fost confirmat de Burduja: „Ministerul de Finanțe are o povară ca urmare acestei scheme de plafonare-compensare. El o suportă ulterior suportării ei de către companiile de furnizare.

Diferența dintre prețul la factură și prețul din piață este suportată de companiile de furnizare, cele care ne trimit factura acasă ulterior acestea merg către ANRE cu facturile pe diferență iar ANRE-ul validează sau nu aceste solicitări și trimite către ministerul Energiei sau ministerul Muncii în funcție de tipul consumator” a mai comunicat ministrul.

Care este schema de pafonare până în decembrie 2025

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, clienţii finali casnici de energie electrică vor beneficia de următoarele prețuri finale facturate plafonate:

- maximum 0,68 lei/kWh (TVA inclus) pentru consumul realizat lunar în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către următoarele categorii de clienți:

Clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv.

Clienţii casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate electric, necesare efectuării tratamentelor medicale.

Clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani. Limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ.

Clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până în 18 ani. Limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ.

maximum 0,80 lei/kWh (TVA inclus) pentru consumul realizat lunar în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 și 255 kWh. Consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, iar în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună întreg consumul se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh.

- preț plafonat de maximul 1,3 lei/kWh (TVA inclus) pentru consumul realizat lunar perioada 01.01.2023 – 31.03.2025 de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum depășește 300 kWh.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te