Burse de cel puțin 700 de lei pe lună pentru mamele minore sunt prevăzute în proiectul de ordin de ministru privind modalitatea de acordare a burselor școlare, începând din acest an școlar, 2023-2024.
Pentru a putea beneficia de aceste burse, părinții elevelor minore vor depune la școală cererea părintelui/reprezentantului legal și certificatul de naștere pentru copil/copii, scrie edupedu.ro
În textul proiectului este menționat că elevele care acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa pentru luna respectivă.
Ce prevede legea
Iată ce prevede proiectul pus în dezbatere de Ministerul Educației:
ART. 15 – „(1) Bursa pentru mamele minore reprezintă o formă de sprijin a mamelor minore în vederea susținerii participării la educație, a prevenirii abandonului și nereușitei școlare.
(2) Cuantumul minim al bursei pentru mamele minore este 700 lei/lună.
Citește și: Veste bună pentru femei. Se dau vouchere de 300 de lei. Vezi cum poți beneficia de ele
(3) Bursa se acordă elevelor din învățământul preuniversitar de stat, reintegrate într-o unitate de învăţământ, care frecventează cursurile la zi și au copil/copii proprii în întreținere.
(4) În sensul prezentului ordin, termenul „reintegrate” se referă la reluarea cursurilor de elevă după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor.
Bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse, după cum se arată în proiect.
Care sunt județele cu cele mai multe mame minore
8 din 10 mame și gravide sub 18 ani, care au participant la un sondaj Salvați Copiii România, nu merg la școală, iar patru din 10 gravide și mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii, potrivit unei analize realizate de organizație.
În 2020, țara noastră ocupa primul loc în Uniunea Europeană la numărul de fete minore care au născut: aproape 45% dintre fetele din UE care au născut înainte de a împlini vârsta de 15 ani sunt din România, potrivit datelor definitive Eurostat, citate de Salvați Copiii.
Unde sunt cele mai multe mame minore, în funcție de județ (2020):
- Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani)
- Bihor (52) și Dolj (52)
- Brașov (40)
- Argeș (29)
- Sibiu (28)
- Bacău (26)
- Constanța (24)
- Satu Mare (23)
- Dâmbovița (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).