Românii plătesc mai puțin, de la 1 august, 2023, pentru o serie de produse. Ordonanța de urgență a guvernului prin care se limitează adaosurile comerciale la 14 alimente de bază, cu scopul de a reduce prețurile la cele mai solicitate tipuri de pâine, lactate, carne, ouă, ulei sau legume și fructe, a intrat în vigoare.
Astfel, procesatorilor, distribuitorilor și vânzătorilor li se impune un adaos maxim de 25% și 20% respectiv. Aceste măsuri vor fi valabile doar trei luni.
Lista tuturor ieftinirilor și scumpirilor de la 1 august 2023. Pentru ce vor plăti românii mai puțin
Autoritățile susțin că vor analiza periodic efectele acestei măsuri, astfel încât să nu existe riscul ca produsele de bază să nu se găsească în magazine și pentru a se asigura că ieftinirile chiar se vor produce.
Iată lista cu alimentele care se ieftinesc de la 1 august 2023:
-pâine albă simplă 300 – 500 gr.
-lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime 1l
-brânză telemea de vacă vrac
-iaurt simplu lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
-făină albă de grâu „000” 1 kg
-zahăr alb tos 1 kg
-mălai 1 kg
-ouă găină calibru M 10 buc
-ulei floarea soarelui 1l
-carne proaspătă pui
-carne proaspătă de porc
-cartofi proaspeți albi
-legume proaspete vrac.
-fructe proaspete vrac.
Citește și: Alimentele se ieftinesc. Lista cu produsele de bază care vor fi reduse la preț. Ce urmează?
În cazul fructelor și legumelor, este vorba mai ales de cele de sezon – mere, pepene roșu, prune și struguri, apoi roșii, castraveți, ceapă, morcovi, ardei, fasole uscată și cartofi, însă doar cei albi.
Carnea de pui este, de asemenea, pe listă, însă doar variantele standard, nu și pieptul sau pulpele dezosate, de exemplu. Același lucru se întâmplă și la carnea de porc, unde sunt incluse strict carnea de lucru, pulpa și spata.
În cazul lactatelor, cotele vor fi plafonate doar pentru laptele de vacă și cu 1,5% grăsime, exclus UHT, iaurtul de 3,5 ambalat în cantități de cel mult 200g și telemeaua de vacă vrac.
Mai sunt incluse pe lista celor 14 alimente: pâinea albă simplă, între 300 și 500 de grame, fără specialități, iar ouăle doar mărimea M – 10 bucăți. Făina albă de grâu 000, mălaiul și zahărul alb tos, toate la 1kg, iar uleiul de floarea soarelui îmbuteliat la 1 litru.
Firmele care nu respectă plafoanele de adaos comercial impuse pentru aceste produse riscă amenzi de la 100.000 la 2 milioane de lei.
Citește și: Scumpiri în lanț: Prețul zahărului rafinat a explodat până la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani
Salarii mai mari pentru o categorie de români
Angajații din Sănătate vor avea măriri importante ale veniturilor: 500 de lei în plus la salariu, din 1 august, vor primi asistenţii medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiaţi sau asistenţii medicali de laborator clinic.
În plus, și medicii, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază, vor avea cu 500 de lei în plus la salariu.
Valoarea tichetelor de masă va creşte tot de la 1 august.
”De la 1 august majorăm de la 30 la 35 de lei și din 1 ianuarie 2024 vom ajunge la 40 de lei. E un gest normal", a spus premierul Marcel Ciolacu.
În prezent, angajații primesc tichete zilnice în valoare de 30 de lei, de la 1 august acestea vor ajunge la 35 de lei.
Scumpirile care îi sperie pe șoferi
În București, un proiect aflat în dezbatere publică prevedere majorarea amenzilor pentru neplata parcării, de la 200 de lei la 1.500-2.500 de lei pentru persoanele fizice şi 3.000-5.000 de lei pentru persoanele juridice.
Astfel, amenda pentru neplata parcării în București ar ajunge la valoarea unui salariu pe o lună.
Primăria Capitalei dispune de aproximativ 12.000 de locuri de parcare, iar dacă vă gândiţi că puteţi scăpa de plata amenzii trebuie să ştiti că maşinile care scanează automat numerele de înmatriculare deja circulă pe străzile din Bucureşti şi aplică amenzi pe bandă rulantă.
În prezent, costul pentru o oră de parcare în Bucureşti este de 5 lei pe oră. Amenda pentru neplata taxei este acum de 200 de lei sau ridicarea autoturismului.