„Ne bucurăm foarte tare că a triumfat dreptatea în România și că sunt judecători care își păstrează independența în momentul în care iau o decizie. Sunt foarte bucuroasă că s-a aplicat legea. Toate demersurile domnului procuror general nu au nici o bază legală din punct de vedere civil, noi suntem aici într-un proces civil, iar procedura adopției este una foarte complicată pe care probabil foarte puțină lume o cunoaște.
Simțim o foarte mare presiune pusă de procurorul general și SIIJ asupra tuturor și nu înțelegem de ce este apărată familia Șărămăt (familia ex-asistentei maternale, n.r.) de către procurorul general, care spune că au voie să facă orice ilegalitate”, a declarat, pentru Newsweek România, avocata Clara Istrate.
La Judecătoria Slatina, unde se judecă cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale, instanța nu a dat nici un termen. Acolo, magistrații trebuie să decidă dacă îi interzic Sorinei să părăsească România, până la finalizarea cercetării penale.
Familia Săcărin nu poate părăsi România oricum, întrucât pașaportul Sorinei a fost ridicat de Secția Specială, în ancheta care o vizează pe procuroarea Maria Pițurcă, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
La Craiova, ex-asistenta maternală, căreia i-a fost desfăcut contractul de muncă, pentru că a refuzat să o dea pe Sorina familiei adoptive, a acuzat că „este foarte mare corupția”.
---
UPDATE 12.25: Instanța a rămas în pronunțare. Newsweek România va comunica decizia instanței îndată ce va fi făcută publică.
Între timp, în fața Curții de Apel Craiova, s-au adunat circa 20 de persoane care consideră că fetiței i s-a făcut o nedreptate când a fost luată din Baia de Aramă. Ei au foi pe care au scris: „Dreptate pentru Sorina!” și „Te iubim, Sorina!”.
FOTO: Jurnal de Craiova
---
Curtea de Apel Craiova urmează să decidă, joi, dacă revizuiește adopția Sorinei, fetița din Baia de Aramă, al cărei caz a fost mediatizat de trei săptămâni. Revocarea adopției a fost cerută de procurorul general interimar, Bogdan Licu.
Miercuri, procurorul general Licu a depus la instanță un document în care susține că adopția Sorinei de către familia Săcărin ar fi în neregulă, acuzând Protecția Copilului Mehedinți de superficialitate și incompetență, potrivit G4Media.
Astfel, procurorul general interimar susține că declarația dată în 2013 de ex-asistenta maternală care a avut-o în grijă pe fetiță este datată greșit: mai exact, Protecția Copilului Mehedinți ar fi anunțat-o pe femeie că fetița este adoptabilă cu două zile mai târziu decât data scrisă pe declarația prin care Mariana Șărămăt a scris-o, declarație prin care spunea că nu dorește să adopte copila.
Citește și: Semnele de întrebare din cazul fetiței de la Baia de Aramă
Totodată, părinții adoptivi ar fi petrecut singuri cu fetița doar șapte ore, din totalul de 47 de ore pe care le-ar fi petrecut în total, când legea spune că familia adoptatoare are obligația să petreacă în țara 30 de zile. Procurorul general Licu acuză angajații Protecției Copilului Mehedinți că „nu au reuşit să gestioneze situaţia nici un moment, din contră, atitudinea acestora a fost cea care a dus la agravarea stării conflictuale dintre asistentul maternal şi responsabilul/ managerul de caz/ psiholog. În încercarea disperată de a-şi acoperi flagrantele nelegalităţi, incompetenţa şi superficialitatea cu care au tratat cazul acestui copil, au întocmit raportul final, în care recomandă încuviinţarea adopţiei exclusiv în considerarea faptului că adoptatorii ar avea calităţile necesare pentru a fi părinţi”, potrivit documentului citat de G4Media.
Procuroarea care a luat-o pe Sorina din Baia de Aramă, urmărită penal de Secția Specială
De asemenea, procuroarea Maria Pițurcă, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, cea care a luat copila din curtea familiei ex-asistentei maternale Mariana Șărămăt, în ciuda opoziției fetiței, a fost pusă sub urmărire penală de Secția Specială. După ce a bruscat fetița, procuroarea a declarat, într-o conferință de presă, că Sorina era agitată, iar ea a reuşit să o ia în braţe şi să o predea tatălui adoptiv. De altfel, în rapoartele Poliției, se consemnează că Sorinei i s-ar fi spus că familia adoptivă vrea să îi ia organele.
Citește și: Cazul fetiței din Mehedinți. Cum s-a ajuns la intervenția în forță - explicațiile Parchetului
Alături de Pițurcă, este urmărită penal și Morjan Violeta, o angajată a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mehedinți, potrivit unor surse judiciare, citate de G4Media.
Citește și: Familia adoptivă a Sorinei: „România a picat testul independenței justiției”. Cum evoluează cazul
Argumentele procurorului general, asemănătoare cu cele folosite de avocatul ex-asistentei maternale
Pe de altă parte, potrivit documentelor consultate de Newsweek România, procurorul general interimar ar fi preluat argumentele prin care a cerut revizuirea deciziei definitive de adopție și formularea unei interdicții pentru ca Sorina să nu poată părăsi România preia argumentele folosite de avocatul ex-asistentei maternale Mariana Șărămăt.
Cererea de revizuire a adopției, depusă de procurorul general interimar
„Deși familia Șărămăt avea doi copii majori, în anul 2012 a preluat în plasament alți doi copii, în vârstă de un an și două luni, respectiv nouă luni – minorii L. Sorina și C.A. Din cuprinsul dosarului în care a fost pronunțată hotărârea a cărei revizuire se solicită rezultă că cele două minore fac parte din familia Șărămăt au fost botezate în aceeași zi, au mers împreună la grădiniță, și, în prezent, la școală, dorm împreună în aceeași cameră și în același pat, poartă aceleași haine, au aceleași jucării, au fost plecate împreună în vacanțe și nu au fost niciodată despărțite, între acestea creându-se o legătură fraternă. Interesul superior al minorei implică, în primul rând, stabilitate. Concret, minora face parte din colectivitatea locală, dintr-un sistem de învățământ pe care îl cunoaște și cu care s-a acomodat. Mai mult, având în vedere vârsta minorei, aceasta nu înțelege diferența dintre situația sa juridică și cea a minorei C.A.”
Ce a susținut în fața instanței avocatul Victor Dumitrică, care a reprezentat familia asistentei maternale Mariana Șărămăt, potrivit motivării Curții de Apel Craiova
„Avocat Victor Cristian Dumitrică, pentru intimata intervenientă Șărămăt Mariana, a pus concluzii de respingere a apelurilor reclamanților (...) Referitor la interesul superior al minorei, arată că cele două minore sunt aduse în sânul familiei Șărămăt, au fost botezate creștinește în aceeași zi, au mers împreună la grădiniță, dorm împreună în aceeași cameră și în același pat, au aceleași jucării, au fost în permanență plecate în vacanțe împreună și nu au fost niciodată despărțite. (...) Interesul superior al minorei pledează în primul rând pentru stabilitate (...) minora face parte dintr-un sistem social, dintr-o colectivitate locală, dintr-o familie, face parte dintr-un sistem de învățământ pe care îl cunoaște, cu care este obișnuită, cu care a crescut și cu care s-a acomodat. (...) a arătat că se susține că minora are sechele din cauza faptului că minora A. A fost adoptată și ea nu a fost adoptată, însă la vârsta minorei nu are cunoștință despre existența acestor raporturi juridice pe care nu le poate înțelege. (...) Se dorește ca minora să fie dusă pe teritoriul statului american și integrată într-un sistem de învățământ și într-un sistem social pe care minora nu le cunoaște, minora putând avea un șoc cu ocazia acestui transfer în evoluția ulterioară a acesteia”.
Citește și: Cazul Sorina. Care sunt îndatoririle unui asistent maternal, potrivit convenției de plasament
Săptămâna trecută, Curtea de Apel Craiova a respins cererea procurorului general, prin care Bogdan Licu solicita suspendarea executării adopției Sorinei, adică fetița să fie luată din familia Săcărin până la judecarea cererii de revocare a adopției.
Viața Sorinei, folosită pentru atacuri politice
Sorina, o fetiță de opt ani crescută în plasament, la o asistentă maternală profesionistă, a fost adoptată de o familie de români din America, în luna aprilie. Timp de două luni, ex-asistenta maternală, căreia i-a fost întrerupt contractul de muncă, a refuzat să predea copilul familiei adoptive, susținând că ea însăși a încercat să o adopte, însă a fost mințită de Protecția Copilului Mehedinți, care i-ar fi spus că fetița nu este adoptabilă.
Totuși, asistenta maternală a redactat două declarații în care a refuzat adopția. Cazul a făcut vâlvă în societate, după ce pe Facebook a apărut, acum două săptămâni, o înregistrare în care fetița este scoasă din casă cu forța, de o procuroare, în baza plângerii familiei adoptive, care a reclamat că Sorina era ținută la Baia de Aramă cu forța.
Cazul a fost folosit ca pretext pentru atacarea justiției de către Coaliția PSD-ALDE. Premierul Viorica Dăncilă declama că „Sorina nu este singură“, ministrul Justiției, Ana Birchall, spunea că „este normal“ ca fetița să rămână în țară până la lămurirea situației, în vreme ce președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ajungea la concluzia că „este republica procurorilor“.
Citește și: Cazul fetiței din Mehedinți. Faptele din spatele unor jumătăți de adevăruri
În curs de actualizare