Populaţia de vârstă şcolară din Italia se va reduce cu 1 milion de indivizi în următorul deceniu din cauza scăderii ratei natalităţii şi a continuării "exportului de creiere", a anunţat ministrul Educaţiei din această ţară, informează Agerpres, citând Reuters.
Biroul Naţional de Statistică din Italia (ISTAT) a anunţat că numărul naşterilor din această ţară a scăzut la un nivel istoric de sub 400.000 în 2022, înregistrând a 14-a scădere anuală consecutivă, în timp ce populaţia generală a scăzut cu 179.000 de indivizi şi a coborât la 58,8 milioane de locuitori.
Citește și: Egiptul amenajează un râu de 114 km, în deșert. România nu poate reface irigațiile distruse după '89
Scenariul demografic este alarmant în Italia
Scăderea şi îmbătrânirea populaţiei reprezintă un motiv major de îngrijorare pentru a treia ţară ca mărime din zona euro, deoarece acest fenomen determină o scădere a productivităţii economice şi costuri mai mari pentru bunăstarea populaţiei într-o ţară care înregistrează deja cele mai mari cheltuieli cu pensiile dintre cele 38 de state membre în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Guvernul prim-ministrului Giorgia Meloni a făcut din această chestiune o prioritate a mandatului său după ce a ajuns la putere anul trecut, angajându-se să ofere sprijin familiilor italiene pentru a creşte rata natalităţii.
Ministrul italian al Educaţiei, Giuseppe Valditara, a spus că numărul copiilor de vârstă şcolară va scădea până la 6 milioane în anul şcolar 2033-2034, de la 7,4 milioane de elevi în 2021, în condiţiile în care numărul total al elevilor italieni scade în fiecare an cu 110.000-120.000 de elevi.
Citește și: Și Cehia are probleme cu deficitul bugetar. Guvernul reduce cheltuielile și crește taxe
"Scenariul este alarmant", a declarat ministrul Valditara într-un mesaj video difuzat la o conferinţă dedicată acestei crize. Papa Francisc, care a avertizat deja că Italia se confruntă cu "o iarnă demografică", urmează să ia cuvântul la aceeaşi conferinţă în cursul zilei de vineri.
Scăderea bruscă a numărului de elevi ar putea să provoace şi scăderea numărului profesorilor până la 558.000 în anul şcolar 2033-2034, de la peste 684.000 în prezent, a avertizat ministrul Valditara.
Încercând să ajute familiile, Guvernul italian a adoptat săptămâna trecută un pachet legislativ ce include o scutire în acest an de la taxele pe venituri suplimentare pentru angajaţii care au copii, ce pot ajunge până la valoarea maximală de 3.000 de euro per angajat.
Giuseppe Valditara a avertizat că acest declin este şi un rezultat al faptului că tot mai mulţi profesionişti italieni îşi părăsesc ţara natală pentru a-şi găsi locuri de muncă mai bune în străinătate.
"Dacă tendinţele demografice rămân aşa cum sunt ele astăzi, peste 30 de ani vom fi mai puţin cu 5 milioane de italieni şi vom fi pierdut 2 milioane de oameni tineri", a adăugat ministrul Educaţiei din Italia.