Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,97 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

GRAFICE 20% dintre copiii români primesc pe Internet cereri să facă clipuri sexuale cu ei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.02.2022 - 14:29
Sursă imagine: pexels.com
Sursă imagine: pexels.com
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii
Sursa: Salvati Copiii

20 la sută dintre copiii români primesc, pe Internet, cereri să se fotografieze sau să se filmeze în ipostaze sexuale.

SHARE

De asemenea, numărul de sesizări primite de Salvați Copiii la copii a crescut de cinci ori, în anul 2021, față de 2020, organizația atrăgând atenția că acest record negativ este cauzat și de numărul mult mai mare de ore petrecute online din cauza pandemiei COVID. 

49 la sută dintre copii arată că s-a întâmplat să găsească online conținut care i-a făcut să se simtă inconfortabil. Situația este mai intâlnită în rândul copiilor sub 12 ani (6 din 10 afirmă acest lucru) și în rândul fetelor (54% vs 42% în rândul băieților). Violența fizică și verbală alături de nuditate sunt principalele conținuturi care i-au făcut pe copii să se simtă inconfortabil, arată cercetarea publicată marți de Salvați Copiii. 

Mai mult, 29% dintre copii spun că au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet și 20% dintre copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală. Copiii cu vârsta între 15 – 17 ani și fetele afirmă acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată.

Aproximativ 10% dintre copii afirmă că au primit astfel de mesaje cel puțin lunar. 73% dintre ei nu au știut cum să reacționeze, nefăcând nimic în acest sens, și doar 11% au discutat cu cineva despre această situație.

Citește și: Cumpănașu nu e singur. Cum ferim copiii de agresorii din mediul virtual | Newsweek Romania

Și numărul de sesizări primite pe parcursul anului 2021 în cadrul liniei esc_ABUZ, ce vizează conținutul ilegal sau dăunător pentru copii din mediul online, a fost de 7.615, de cinci ori mai mare decât în anul precedent, fiind un record absolut înregistrat pe parcursul unui singur an, arată Salvați Copiii. 

 

40% din conținutul cu tentă sexuală era filmat de victime 

În 78% din situații, materialele raportate au arătat abuz sexual asupra minorilor, nuditate infantilă sau copii care pozează în ipostaze sexualizate. La fel ca în anii precedenti, într-o proporție covârșitoare (peste 90% din cazuri), victimele sunt de gen feminin.

În ceea ce privește vârsta victimelor, 5% reprezintă cazuri ce înfățișează copii cu vârste aproximative de până în 5 ani, 33% dintre rapoarte prezintă copii cu vârsta aproximativă între 6 și 10 ani, iar 62% dintre rapoarte arată minori cu vârste aproximative între 11 și 18 ani.

Specific pentru anul 2021 și pentru grupa de vârstă peste 11 ani este faptul că peste 40% din rapoartele care făceau referire la această categorie de victime minore conțineau materiale autogenerate (realizate chiar de către victimă).

Copiii folosesc constant Internetul de la 8 ani 

Și vârsta medie la care copiii încep să utilizeze Internetul a scăzut la 8,2 ani, de la 9 ani, cât era în 2019, înainte de pandemie. 

84% dintre copii și adolescenți utilizează Internetul pentru a urmări conținut postat de alți utilizatori, 70% dintre ei îl folosesc pentru a se juca, 67% pentru a folosi rețelele sociale, în timp ce 46% accesează internetul pentru a se informa despre situații și fenomene de actualitate.

78% dintre copii utilizează internetul zilnic, timp de cel puțin încă patru ore, în afara orelor de școală, procentul celor care petrec între una și două ore pe zi fiind de 19%, în timp ce copiii care folosesc Internetul mai puțin de o oră pe zi este de 3% .

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te