Țara din Europa în care românii nu mai găsesc apartamente de închiriat. Caut de la începutul anului

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.10.2023 - 16:24
Germania, țara din Europa în care românii nu mai găsesc apartamente de închiriat - Foto: Pexels/ Niki Nagy

Germania este țara unde românii nu mai reușesc să găsească chirii. Deși sunt multe anunțuri imobiliare, proprietarii fie le cer prea mulți bani, fie vor să le închirieze doar pe termen lung.

SHARE

Germania este printre țările cu cele mai mari chirii din Europa. Cu toate acestea, românii care îți caută o locuință temporară în orașele mari întâmpină mari dificultăți în a le găsi.

Unii dintre ei se plâng că nu găsesc nici măcar la prețuri mari. 

Țara din Europa în care românii nu mai găsesc apartamente de închiriat. Caut de la începutul anului

Andrei și-a adus familia în Germania după ce a primit șansa de a lucra în IT în această țară. Însă, încercarea lor de a găsi o locuință adecvată s-a transformat rapid într-un coșmar.

"Am fost șocați de cât de dificil a fost să găsim un apartament în Berlin", spune Andrei, pentru ȘtiriDiaspora.ro. "Am văzut multe anunțuri pentru apartamente, dar majoritatea erau fie prea scumpe, fie deja rezervate înainte de a apuca să le vedem."

Citește și: Berlinul este al doilea cel mai scump oraș din Germania la chirii. Cât costă să stai în capitală

Cauzele acestei crize locative sunt variate și complexe. Un factor cheie este creșterea constantă a populației din Germania, alimentată de imigrație și urbanizare. În orașele mari precum Berlin, München și Hamburg, cererea pentru locuințe a depășit cu mult oferta disponibilă, ceea ce a dus la o creștere abruptă a prețurilor chiriilor. De asemenea, construcția insuficientă de locuințe noi și politicile fiscale au contribuit la această problemă.

În încercarea de a face față acestei situații, guvernul german a introdus o serie de măsuri pentru a proteja chiriașii și a reglementa piața locativă. Cu toate acestea, pentru cei ca Andrei și familia sa, găsirea unui loc unde să trăiască rămâne o provocare majoră.

"Am ajuns să închiriem o cameră într-o locuință partajată, dar nu este ideal", spune Andrei. "Ne dorim cu adevărat propria noastră locuință, dar suntem nevoiți să așteptăm și să economisim pentru a face acest pas."

Cu toate acestea, Andrei nu este singurul care se confruntă cu această situație dificilă. Mulți germani și străini tineri se luptă pentru a-și găsi un loc de trai stabil și accesibil în Germania. Criza locativă din țară pare să nu se rezolve prea curând, iar guvernul german trebuie să găsească soluții eficiente pentru a satisface cererea tot mai mare de locuințe, fără a expulza oamenii din orașe sau a-i forța să plătească chirii exorbitante.

Cele mai scumpe chirii din Germania

De altfel, experții imobiliari văd Berlinul drept al doilea cel mai scump oraș din Germania în ceea ce privește nivelul chiriilor.

Între timp, prețurile de achiziție rămân ridicate în ciuda tendinței descendente, arată noile date.

Spațiu de locuit limitat, imigrația ridicată, chiriile în creștere vertiginoasă sunt problemele cu care se confruntă piața imobiliară din Germania, relatează presa germană.

Acest lucru o arată și cifrele publicate de Asociația Băncilor Germane Pfandbrief, care reprezintă cei mai importanți finanțatori imobiliari din Germania.

Chiriași Foto: pexels.com - rol ilustrativ

Un român a postat un mesaj pe grupul de Facebook "Comunitatea Românilor din Munchen", în care își arată nedumerirea cu privire la faptul că, deși sunt apartamente goale, nemții sunt foarte selectivi în ceea ce privește chiriașii.

"Salutare grup, am și eu o întrebare. De ce se găsesc greu chirii în Germania? Caut de la începutul anului și nimic, am vizitat apartamentele și proprietarul a spus că trebuie să mai vină și alții la vizionarea apartamentului, chiar nu înțeleg de ce fac nemții așa, pe ce criterii se bazează ei , că sunt multe apartamente goale și nu închiriază la oricine(in special la români). Mulțumesc!", a scris el pe platforma menționată.

Ceilați români au venit cu explicații. O româncă îi răspunde că e vorba de încrederea pe care o are proprietarul.

"Cu cât înțelege ca ești foarte stabil financiar cu atât are mai multă încredere in tine, foarte logic. Probabil dacă tu ai avea un apartament de închiriat ai face la fel, te-ai asigura că persoana pe care o bagi înăuntru își permite să plătească lunar fără stres și că nu îți va distruge apartamentul. Întâlnirea cu proprietarul înainte de închiriere este extraordinar de importantă, el atunci își face o prima impresie despre viitorii chiriași".

Altcineva îi explică cum a procedat ea pentru a închiria un apartament în Germania

”Eu am folosit o agenție, am găsit un apartament de 3 camere într-o lună. Am dat un comision din care am recuperat o parte de la taxe. La acea vreme numai eu aveam salariu (soțul nu lucra) și eram și în perioadă de probă.

O agenție poate convinge proprietarul să treacă cu vederea multe reguli peste care nu ar trece în mod normal. Altfel cred că stăteam mult și bine prin apartamente închiriate la suprapreț, pe termen scurt. Deci a meritat să plătesc comision agenției”.

Citește și: În ce orașe din România e cel mai bine să te muți. Chiria locuințelor a devenit tot mai accesibilă

Cu fluturașul de salariu la vizionare

O altă persoană a explicat că la vizionarea apartamentului este bine să mergi cu documentele după tine, inclusiv fluturașul de salariu.

”Trebuie să ai toate documentele la tine când te prezinți să vezi o chirie.
Lipsa unui document te elimina pe loc.
Documentele care se cer de obicei: flurași de salarii ( vreo 6) , contract de muncă (preferabil nu în perioadă de probă și nu temporar), schufa (trebuie demonstrat că nu ai datorii, astfel poți plăti chiria mai ușor), Mieterselbstauskunft”, a scris aceasta.

Contractul se semnează greu, după ce proprietarul vede mai multe documente Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

Alt utilizator spune că nici germanii nu găsesc mai ușor apartamente de închiriat. 

”Pentru că e cererea foarte mare și apartamente puține, și pentru nemți e la fel de greu cu chiriile, nu are nimic de a face cu cetățenia . În afară de asta ei se asigură că chiriașul stă bine financiar, ca mai târziu să nu existe probleme, de aceea cer toate actele respective. Problema asta e mai mult în orașele mari și împrejurimi”, a scris acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te