FMI cere amânarea creșterii pensiilor cu 40%. Ce a anunțat șeful Casei de Pensii

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.01.2024 - 20:43
FMI cere amânarea creșterii pensiilor cu 40%. Ce a anunțat șeful Casei de Pensii - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
FMI cere amânarea creșterii pensiilor cu 40%. Ce a anunțat șeful Casei de Pensii - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

FMI cere amânarea creșterii pensiilor cu 40%. Șeful Casei de Pensii a lămurit lucrurile după zvonurile apărute în spațiul public.

SHARE

Fondul Monetar Internaţional cere amânarea creșterii pensiilor cu 40%. Șeful Casei de Pensii a lămurit lucrurile după zvonurile apărute în spațiul public și îi asigură pe pensionari că există bani pentru creșterile anunțate.

FMI cere amânarea creșterii pensiilor cu 40%. Ce a anunțat șeful Casei de Pensii

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional a ajuns în România în plin val de proteste şi greve. Timp de patru zile, va avea discuţii cruciale despre banii românilor cu Guvernul, dar şi cu reprezentanţii mai multor instituţii financiare.

FMI a venit în România, în prima sa vizită a anului 2024, iar discuțiile cu autoritățile din România sunt cruciale: taxele, impozitele si pensiile româniilor.

Citește și: Cine sunt românii care pot lua pensie din mai multe țări. Cât trebuie să muncească în străinătate

Timp de patru zile, Fondul Monetar Internațional va purta discuții cu Guvernul, dar și cu reprezentanți ai mai multor instituții.

Reprezentanții FMI și autoritățile din România se vor consulta cu privire la creșterea pensiilor din septembrie, după aplicarea noii legi și a noii formule, mai ales cu privire la sursa banilor: de unde va face rost Guvernul de fonduri pentru aceste majorări.

Potrivit surselor, FMI propune ca recalcularea pensiilor să fie dată în două-trei tranșe.

Șeful Casei de Pensii le spune pensionarilor că nu au de ce se teme

Fondul Monetar Internaţional estimează o creştere economică de 2,3% din PIB, pentru România, pentru anul trecut, cu un deficit bugetar de 6% din PIB. De aceea, instituţia Bretton-Woods recomandă autorităţilor de la Bucureşti reforme adiţionale.

În primul rând, o idee ar fi ca creştere a pensiilor să nu se facă dintr-o dată, de la 1 septembrie, ci eşalonat, într-o perioadă mai lungă de timp.

Citește și: Ce bani iei în plus la pensie pentru perioadele asimilate stagiilor de cotizare după legea pensiilor

Șeful casei de Pensii, Daniel Baciu, a fost nevoit să iasă public și să spună că va exista într-adevăr creșterea medie de pensii cu 40%, în septembrie, așa cum s-a stabilit.

El a negat zvonurile că creșterea pensiilor ar urma să se facă etapizat, la cererea FMI. Numai cheltuielile de aplicare a noii Legi a pensiilor sunt prognozate să atingă cam 0,5% din PIB, anul acesta.

Dar nu este tot. Acestea vor fi urmate de o altă creștere, de 1% din PIB, începând cu anul 2025.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 1

ioan atanasoaiei 30 ianuarie 2024 08:07
#1

Nu au nici un ban,dar trebuie sa promita la prostime ca ,,tatuca are grija de buneii nostri,,Bai ,de vreo34 de ani aburesc pe cei ce au dreptul lor,adica,pensia la batranete,binemeritata.Fac ce vor ei,dijmuiesc tot.Vin alegerile,promit orice, care mai de care,...Si romanul nostru nu se mai invata minte...Trage la jug...aleg un GIO sa le gestioneze tara./sindromul Stocolm.De se vor trezi romanii.... pre multi au sa popeasca..

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te