Cine sunt românii care pot lua pensie din mai multe țări. Cât trebuie să muncească în străinătate

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.01.2024 - 19:07
Unii pensionari vor avea pensii comunitare Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

O categorie de români poate primi pensie comunitară. Este vorba despre cei care au lucrat în mai multe țări însă ei trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru fiecare loc unde au muncit.

SHARE

Sunt mulți români care se pot încadra să primească pensie comunitară. Este vorba despre cei care au locuit și muncit în mai multe state ale Uniunii Europene. Însă aceștia trebuie să aibă grijă că fiecare țară poate avea condiții diferite privind pensionarea. 

În unele țări din Europa trebuie să lucrezi o anumită perioadă de timp pentru a beneficia de pensie, chiar dacă în alte state ai deja numărul de ani munciți, necesari pensionării. 

Cine sunt românii care pot lua pensie din mai multe țări. Cât trebuie să muncească în străinătate

Pentru obținerea pensiei comunitare, este nevoie de coordonarea sistemelor de securitate socială între statele membre pentru a asigura drepturile la pensie pentru cei care au mobilitate geografică. Cine lucrează va beneficia o pensie contributivă. Dar în unele țări din Europa trebuie să fi lucrat o anumită perioadă minimă de timp pentru a beneficia de pensie.

Iată ce se întâmplă când se cumulează perioadele de activitate din mai multe țări. 

Citește și: Casa de Pensii explică noile schimbări în calcularea pensiei în 2024. Afectați: 5.000.000 pensionari

La calcularea pensiei comunitare se ține cont de toate perioadele lucrate în alte țări UE, ca și cum ai fi lucrat tot timpul în acea țară. Doar așa ai putea avea dreptul la o pensie (principiul cumulării perioadelor de contribuție).

De exemplu, dacă ai lucrat 4 ani în Germania și 32 în România. În Germania ar fi trebuit să lucrezi minim 5 ani pentru a obține dreptul la o pensie, scrie ziarulromanesc.de.

Astfel, în mod normal, nu ai putea beneficia de regimul pensionistic german, pentru că ai lucrat doar 4 ani. Însă, instituția care se ocupă de pensii în Germania trebuie să ia în considerare și anii în care ai lucrat în România. Recunoaște dreptul tău și la final îți erogă pensia pentru cei 4 ani în care ai lucrat și contribuit în Germania.

Pentru contribuții pe o perioadă mai mică de un an, ar putea să se aplice o regulă specială. Unele țări nu acordă pensie pentru perioade scurte de timp.

Dar contribuțiile tale din acele luni în acea țară nu vor fi pierdute.
Vor fi considerate ca atare în țara în care ai lucrat cea mai mare perioadă, în cazul nostru România.

Citește și: VIDEO Cum poți primi talonul de pensie pe telefon sau pe email? Casa de Pensii, explicații oficiale

Cum se stabilește ce pensie trebuie să primești din fiecare țară

Fiecare dintre state va stabili cota pe care trebuie să o plătească în funcție de contribuțiile la asigurările sociale și se va ține cont de toate perioadele de contribuții în toate țările UE.

Apoi se face cumulul perioadelor de contribuție în toate țările.

Se va calcula cât este pensia pe care ai putea să o percepi dacă ai fi contribuit doar în acel stat (așa zisa pensie teoretică). Apoi acea sumă va fi ajustată conform perioadei de contribuție în acea țară – prestația pro-rata.

Dacă îndeplinești condițiile pentru a avea dreptul la pensia națională, dincolo de perioadele de contribuție maturate în alt stat, se va calcula cota națională (independentă).

Astfel se va confrunta prestația prorata cu cea independentă și o vei primi pe cea care are o sumă mai mare. 

Iată un exemplu de calcul al pensiei comunitare

Citește și: Ce informație esențială apare pe talonul cu pensia mărită cu 13%? Când intră pensiile pe card?

Să spunem că ai lucrat 20 de ani în Franța și 10 în Spania. Autoritatea franceză calculează pensia națională pentru cei 20 de ani în Franța. Să zicem, 800 de euro. Apoi calculează suma teoretică: cât ai fi primit pensie dacă ai fi lucrat toți cei 30 de ani în Franța. Să zicem, 1500 euro.

La final, prorata, adică partea pentru anii în care ai lucrat în Franța: 1500 euro x 20 ani în Franța împărțit la 30 ani total = 1000 euro. Așadar, ai dreptul la 1.000 euro.

Pentru calculul pensiei din mai multe țări UE, autoritatea spaniolă va calcula și ea pensia națională. Aici perioada minimă cerută de cotizație este de 15 ani. În acest caz ai fi primit 1.200 de euro. Însă, pentru că ai lucrat doar 10 ani, pensia prorata pentru anii lucrați în Spania se calculează astfel: 1200 euro x 10 ani împărțit la 30 total = 400 de euro. La final, vei primi suma de 1400 de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te