Ce bani iei în plus la pensie pentru perioadele asimilate stagiilor de cotizare după legea pensiilor

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.01.2024 - 16:11
Ce bani iei în plus la pensie pentru perioadele asimilate stagiilor de cotizare după legea pensiilor - Foto: Freepik

Care sunt perioadele asimilate cu stagiile de cotizare în noua lege a pensiilor și ce sume de bani primești pentru ele, îți spunem în articolul de mai jos.

SHARE

Există mai multe perioade asimilate cu stagiile de cotizare în noua lege a pensiilor. Este vorba de acele perioade în care, deși nu ai muncit, ai contribuit la sistemul de asigurări. Pentru acei ani vei primi bani la pensie.

Este vorba de perioada în care ai făcut armata, ai fost la facultate, la master, ai crescut copii.

Citește și: Negocieri pentru creșterea pensiilor cu 40% cu UE și Banca Mondială. Care a fost rezultatul?

Legea pensiilor se va aplica de la 1 septembrie. Marea recalculare vine și cu o serie de modificări.

Ce perioade sunt asimilate stagiilor de cotizare, potrivit noii legi a pensiilor

Atunci când asiguratul:

- a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/ acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz. În acest caz, asiguratul primește 0,25 de puncte, adică 20 lei în plus la pensie pentru fiecare an de studiu. Un punct are valoarea de 81 de lei.

Citește și: Ce impozit îți ia statul dacă ai o pensie de 2.000 lei, 3.000 lei sau 4.000 lei? Care e formula?

- a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat. El primește 20 de lei în plus la pensie pentru fiecare an stat în armată

- a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii;

- a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale;
- a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, respectiv șapte ani.

În ultimele 3 cazuri, calculul se face în funcție de salariul pe care l-a avut. 

Cum calculezi punctajul lunar?

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, spune legea.

Venitul brut lunar utilizat este de 6.789 de lei. Îți vei calcula punctajul lunar împărțind salariul brut obținut la 6.789, apoi aduni punctele aferente fiecăreia din cele 12 luni și împarți la 12. 

Citește și: Ce pensie va primi la recalculare un pensionar care avut 2.000 lei salariu și a lucrat 25 - 45 ani? | Newsweek Romania

Ce sunt perioadele asimilate?

Noua lege a pensiilor arată că „perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuții de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii și care se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te