Există mai multe judeţe în România care nu au nici un expert în siguranţă seismică

DE Alexandru Pop | Actualizat: 24.03.2023 - 09:05
Există mai multe judeţe în România care nu au nici un expert în siguranţă seismică - Foto: WallpaperFlare

Ministerul Dezvoltării urmărește suplimentarea numărului de experți tehnici pe siguranță tehnică. Dar județul Vaslui nu are nici un astfel de specialist atestat. În iunie, ministerul va organiza o nouă sesiune de atestare tehnico-profesională a experţilor.

SHARE

Este vorba despre verificatorii de proiecte şi a experţilor tehnici, pentru toate domeniile de Construcţii şi specialităţile de Instalaţii.

Judeţ fără expert în siguranţă antiseismică

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus recent că ministerul pe care îl conduce va organiza un nou examen de atestare profesională a experţilor tehnici şi a verificatorilor de proiecte, pentru asigurarea unui număr cât mai mare de specialişti atestaţi.

Ministrul susţine că vor fi atestaţi inclusiv noi experţi în siguranţă seismică, conform Monitorul de Vaslui.

Citeşte şi: Cutremur cu magnitudinea de 4,9, produs în Gorj. Zonele unde a fost resimțit

Ministerul Dezvoltării a organizat, în decembrie 2021 şi iulie 2022, alte două sesiuni de atestare, în urma cărora s-au atestat 144 de experţi tehnici şi 772 de verificatori de proiecte în toate domeniile de atestare tehnico-profesională, dintre care 24 experţi tehnici în rezistenţă mecanică şi stabilitate pentru construcţii civile, industriale şi agricole, domeniile legate de siguranţa seismică.

„Consolidarea clădirilor expuse riscului seismic a reprezentat, încă de la începutul mandatului meu de ministru, o prioritate absolută şi ne propunem să atestăm un număr suficient de experţi tehnici, mai ales pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, întrucât aceştia au competenţe pentru expertizarea tehnică a construcţiilor, inclusiv în ceea ce priveşte evaluarea seismică”, a subliniat Cseke Attila.

Citeşte şi: Aproape 1.000 de cutremure au avut loc în Gorj în ultimele 10 zile: Ce spun experții INFP

Ministrul a arătat că în judeţele cele mai expuse riscului seismic din România sunt foarte puţini experţi din acest domeniu sau nu sunt deloc.

De exemplu, în judeţul Gorj, afectat luna trecută de cutremure, este înregistrat un singur expert tehnic, la fel şi în judeţul Vrancea, care a înregistrat un cutremur de magnitudinea de 4,1, sau în judeţul Buzău.

Şapte judeţe descoperite

În judeţele Bistriţa-Năsăud, Ialomiţa, Giurgiu, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vaslui, nu există nici un expert tehnic atestat.

Astfel, în perioada 26-30 iunie 2023, Ministerul organizează o nouă sesiune de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici pentru toate domeniile de construcţii şi specialităţile de instalaţii.

Examenele, de tip test-grilă şi fără probă orală, vor fi susţinute, şi de această dată, cu sprijinul universităţilor de specialitate. Înscrierile se realizează exclusiv online, în perioada 3 aprilie – 4 mai 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te