Eroarea din Legea Pensiilor care poate duce la scăderea pensiilor și cu 2.000 lei la recalculare

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.03.2024 - 11:00
Eroare în Legea Pensiilor? Se cere dreptate pentru pensionarii care pierd și 2.000 lei la pensie - Foto: Freepik
Eroare în Legea Pensiilor? Se cere dreptate pentru pensionarii care pierd și 2.000 lei la pensie - Foto: Freepik

Eroare în Legea Pensiilor. Unii pensionari pierd și 2.000 de lei la pensie la reclaculare. Newsweek a scris despre inechitățile pe care legea pensiilor le face celor care au muncit în condiții grele. Acum, s-au sesizat și sindicatele.

SHARE

Newsweek România a atras atenția că pensionarii care au muncit în condiții grele de muncă nu vor beneficia de recalcularea pensiilor. Ei nu vor primi o creștere de pensie deoarece nu au muncit mulți ani.

Citește și: Ce categorii de pensionari vor avea mai puțini bani la pensie la recalculare? Unde au muncit?

Eroare în Legea Pensiilor. Se cere dreptate pentru pensionarii care pierd și 2.000 lei la pensie

Noua lege a pensiilor încurajează pensionarii să muncească foarte mulți ani și acordă puncte bonus celor care au peste 25 de ani munciți.

Majoritatea celor care au lucrat în condiții grele nu au peste 25 de ani munciți, astfel că nu vor beneficia de creșteri de pensie.

Citește și: Pensie cu 300 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Care e cauza și câți ani a lucrat?

Pentru fiecare an muncit se primesc puncte bonus. Formula o aveți la finalul articolului.

Cartel Alfa a evidențiat această eroare din legea Pensiilor.

”Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA vă solicită reanalizarea legii nr. 360/2023 - legea privind sistemul public de pensii. În urma semnalelor transmise anterior, reprezentanţii CNS Cartel ALFA au evidenţiat disfuncţionalităţile din textul legii, în contrast cu unele opinii exprimate de reprezentanţii altor confederaţii sindicale.

Observăm că există si o opacitate în construcţia unui cadru legislativ care să respecte drepturile fundamentale, incluzând dreptul la muncă şi dreptul la pensie conform condiţiilor legale, drepturi consacrate în Constituţia României”, a transmis Cartel ALFA, într-un comunicat de presă, de miercuri, citat de News.ro.

Vor punct de referință diferit

Sindicaliștii spun că nu este normal să existe același punct de referință de 81 de lei și pentru cei care au lucrat în condiții normale și pentru cei care au muncit în condiții foarte grele. 

 „Este necesară modificarea articolului 84 alineatul (2) din Legea nr. 360/2023 pentru a stabili o valoare a punctului de referinţă diferită pentru perioadele lucrate în condiţii speciale, astfel încât să se ţină cont de dificultatea şi impactul asupra duratei vieţii lucrătorilor, cât și a contribuțiilor suplimentare”, spun sindicaliștii.

Altfel spus, dacă în Legea pensiilor, punctul de referință va fi 81 de lei pentru calculul tuturor pensiilor, se cere ca pentru pensionarii care au lucrat în condiții grele/speciale punctul de pensie să fie mai mare.

Exemplu de pensie cu 2.200 lei mai mică

Un pensionar a muncit în condiții foarte grele 25 de ani și acum are 20 punctaj. Cum valoarea punctului este de 2.051 de lei, el are o pensie brută de 4.100 lei și o pensie netă de aproximativ 3.850 lei.

Pentru că nu are puncte bonus, la recalculare el va avea 21 pe puncte + 0 puncte bonus = 21 X 81 de lei valoare punct de referință = 1.750 lei. Este o scădere de 2.200 de lei. 

„Pensia este mai mică cu 55,04 % decât cea în plată! Pentru el valoarea punctului de referință necesară ca să-i rezulte aceeași pensie este de ...190 lei, mai mult decât dublul actualului VPR. Ce credeți, pensia lui va mai crește în urma indexărilor anuale? Poate peste zeci de ani”, a spus cineva care cunoaște cazul.

ATENȚIE: Pensionarii care la recalculare ar trebui să aibă pensie mai mică conform recalculării, vor rămâne cu pensia în plată.

Formula de calcul la recalculare

PR x Numărul total de puncte.

VPR = 81 lei

Puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.

Punctele de necontributivitate = anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate de pe talon

Punctele de stabilitate

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35,

1 punct/an, peste 36 - 40 ani

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te