Ce categorii de pensionari vor avea mai puțini bani la pensie la recalculare? Unde au muncit?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 17.03.2024 - 08:11
Ce categorii de pensionari vor avea mai puțini bani la pensie la recalculare? Unde au muncit? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Există mai multe categorii de pensionari care vor avea pensia înjumătățită după noua lege a pensiilor. Legea nu ține cont de sporuri, ci de numărul de ani munciți.

SHARE

Recalcularea pensiilor vine cu pensii mai mici pentru 2.000.000 de pensionari.

Citește și: Câți pensionari iau sub 2.000 lei pensie în România? Ce bani primesc la recalculare? Câteva exemple

Citește și: Anunțul șefului Casei de Pensii așteptat pensionarii. Când vor primi noul talon cu pensia mărită?

 Calculele, după noua lege a pensiilor, le oferă acestora, o pensie mai mică. Legea spune, însă, că pensionarii care ar trebuie să primească pensii mai mici la recalculare rămân cu cele de azi

Există categorii de pensionari care vor avea pensia mai mică 

Newsweek a scris că pensionarii care au muncit în condiții grele de muncă, care au avut grupe de muncă, dar nu au mulți ani munciți, nu vor avea pensii mărite.

Motivul: Respectivii pensionari nu vor avea puncte de stabilitate / bonus care se dau doar după 25 de ani de muncă. Mai jos este mărturia unui pensionar care nu va primi o creștere de pensie la reclaculare:

„Pensionarii din minerit (care au muncit ani mai puțini, dar în condiții grele nred.) sunt cei mai afectați negativ de influența valorii punctului de referință (VPR) din formula de calcul prevăzută în Legea nr. 360/2023. Dar sigur, nu este o noutate.

Aspectul influenței negative a VPR asupra celor cu stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani e certitudine.

Un miner cu activitate de aproape 22 de ani în minerit va avea pensia înghețată mulți ani de acum înainte... Dacă mai sunt pensionari din minerit care au stagiul complet de cotizare de 20 de ani (sau 15 și 17 pentru zonele I și II de expunere la radiații) care nu cred că pensiile lor vor sta pe loc, îi rog să-și facă un mic calcul.

La numărul total de puncte realizate care e trecut pe ultima lor decizie să adauge eventualele puncte de stabilitate (în minerit nu prea e cazul, în general imediat după îndeplinirea condițiilor de pensionare s-au pensionat) și rezultatul să-l înmulțească cu 81. Noul cuantum al pensiei va fi cu siguranță mai mic”, a explicat respectiva persoană.

Ce categorii de pensionari vor avea mai puțini bani la pensie la recalculare? Unde au muncit?

În aceeași notă, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, a spus că, prin noua lege a pensiilor, minerii și energeticienii vor avea pensiile înjumătățite. 

Tomescu a explicat de ce pensiile minerilor și energeticienilor vor ajunge la jumătate.

„S-a făcut simulare la discuțiile din Comisia de Muncă. Liderii sindicatelor din Valea Jiului au făcut o simulare și s-a demonstrat că pensiile se reduc cu aproape jumătate, pentru că nu se mai recunosc punctajele pentru condițiile de muncă pe grupele de muncă.

Este un lucru nedrept. Pur și simplu, ei vor să rașcheteze toate aceste bonusuri pentru condiții grele și nocive. Pur și simplu, pe noua lege a pensiilor, indiferent că vei lucra într-o librărie, cofetărie, farmacie, la subteran sau la uraniu nu mai ai nicio bonificație”, a spus sindicalistul.

Acesta a arătat că, în noua lege a pensiilor, este important să fi muncit peste 25 de ani, iar minerii nu au muncit atât de mult timp. 

Citește și: Legea pensiilor: Care sunt cele 10 cazuri în care rămâi fără pensie. „Se aplică de luna următoare

Un exemplu concret

Un pensionar are o pensie de 3.817 lei. Supărarea sa este legată de faptul că, prin noua lege a pensiilor pe baza căreia se va face recalcularea nu se mai ține cont de grupe.

Asta înseamnă că cei 28 ani și 3 luni lucrați în condiții grele se transformă în condiții normale, spune el. „Conform OUG 100/2008 aveam puncte Grupa 1: 32,82074:2=16,41037”, explică omul.

El spune că, în acest moment, prin OUG 100/2008, primește un bonus pentru condiții de muncă deosebite. Acest bonus ar fi de 963 de lei. Cu ajutorul acestui bonus, a ajuns la o pensie de 3.817 lei.

„Am 40,72871 puncte pentru toată activitatea mea de 31 ani lucrați, din acestea 32,82074 sunt aferente Gupei 1”, spune respectivul pensionar.

La recalcularea din septembrie 2024 rămân cele 40 de puncte la care se adaugă punctele de stabilitate. La recalculare se schimbă formula de clacul (o aveți la finalul articolului).

Respectivul pensionar va avea următoarea pensie 40 + 3,25 = 43,25 X 81 = 3.500 de lei, cu 300 de lei mai puțin ca astăzi

Citește și: Pensie cu 300 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Care e cauza și câți ani a lucrat?

Cum se calculează pensia

VPR x Numărul total de puncte.

VPR este valoarea punctului de referință care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.

Citește și: Cine sunt angajații care pot ieși la pensie și cu 7 ani mai devreme. În ce domenii au lucrat

Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii.

Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.

- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de muncă; 

- 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te