Dosarele cu şină sunt interzise de mâine, la stat. Nu mai e voie să se ceară nici taxe suplimentare

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.07.2023 - 21:08
Dosare, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Pexels

Dosarele cu şină nu mai pot fi solicitate de mâine, în institutţiile publice. Acestea nu le mai pot solicita persoanelor fizice sau juridice, pentru soluţionarea cererilor de furnizarea a unui serviciu public, nici taxe suplimentare pentru a le cumpăra.

SHARE

Legea 9/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial, în ianuarie 2023, și intră în vigoare după 180 de zile de la apariție, adică pe 4 iulie 2023.

Dosarele cu şină sunt interzise

În esență, documentul prevede interzicerea dosarelor cu șină care erau cerute până acum, în multe cazuri, la depunerea solicitărilor pentru prestarea de servicii publice.

Regula se aplică și pentru concursurile pentru funcții publice sau procedurilor de achiziții publice.

Citeşte şi: Digitalizare? Vrei 20.000 lei de la stat pentru panouri fotovoltaice, trebuie să depui dosar cu șină

„Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.

Prevederile (...) se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcții publice, precum și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziții publice”, scrie în actul normativ, conform avocatnet.ro.

Citeşte şi: Sebastian Burduja: Din iulie, funcționarii care cer dosar cu șină vor răspunde în fața legi

Pe deasupra, autoritățile centrale și locale nu pot nici măcar să ceară taxe suplimentare pentru a acoperi costurile pentru a achiziționa dosare cu șină sau alte obiecte de birotică și papetărie.

„Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot percepe taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor sau obiectelor prevăzute (...)”, scrie în document, cu referire la dosare, dosare cu șină și alte obiecte de birotică sau papetărie.

„Trebuie eliminată practica, moștenită de la birocrația comunistă, de a solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, plătitoare de taxe și impozite, dosare, dosare cu șină, precum și alte articole sau obiecte de birotică sau papetărie.

Acest amendament va elimina această practică inacceptabilă”, era motivat în raportul prin care a fost introdus amendamentul în lege.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te