Cazul Sorina. Care sunt îndatoririle unui asistent maternal, potrivit convenției de plasament

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 08.07.2019 - 12:51
Sorina și Ramona Săcărin, mama adoptivă.

Asistentul maternal are obligația de a colabora cu familia naturală sau cu familia adoptivă a copilului pe care îl are în plasament, arată modelul de convenție de plasament al Protecției Copilului Mehedinți, pusă la dispoziție revistei Newsweek România.

SHARE

Convenția de plasament este documentul care stabilește drepturile și îndatoririle asistentului maternal care ia în plasament un copil aflat în grija statului și trebuie să existe în dosarul fiecărui copil cu această formă de protecție, conform Ordinului de ministru care stabilește standardele minime de calitate pentru copiii aflați în plasament de tip familial. 

Newsweek România a solicitat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mehedinți să îi pună la dispoziție modelul de convenție folosit de autorități atunci când plasează un copil la un asistent maternal profesionist.

Amintim că, de două săptămâni, în spațiul public este dezbătut cazul unei fetițe crescută în plasament de către o asistentă maternală din Baia de Aramă, care s-a opus să predea copilul familiei care a adoptat-o, acuzând Protecția Copilului că nu a informat-o că fetița era adoptabilă. Pe de altă parte, asistenta maternală a declarat în scris, de două ori, că nu dorește să adopte copila.

Cazul Sorinei a fost folosit de politicienii Puterii, Coaliția PSD-ALDE, pentru a lansa atacuri la adresa justiției, iar procurorul general interimar a atacat în  instanță adopția, cerând revocarea sa.


Model de convenție de plasament al DGASPC Mehedinți, pus la dispoziția Newsweek România

Citiți cum evoluează cazul aici:

Cazul Sorina. Instanța a respins solicitarea procurorului general privind suspendarea adopției

Familia adoptivă a Sorinei: „România a picat testul independenței justiției”. Cum evoluează cazul

Procurorul general răspunde la plângerea familei care a adoptat-o pe Sorina: „Sunt foarte speriat”

 

Redăm câteva fragmente din convenția de plasament:

„Angajatul are următoarele drepturi și obligații:

(...) Să respecte obligațiile și responsabilitățile prevăzute în convenția de plasament pentru fiecare copil.

Să respecte procedurile, metodologiile și regulamentele intern elaborate de DGASPC Mehedinți, prcum și a standardelor de calitate în domeniu.

Să respecte drepturile copilului.

Să aibă atitudini nediscriminatorii față de copil și familia sa biologică.

Să asigure îngrijirea și creșterea copilului într-un mediu de viață cât mai apropiat de cel al uei familii biologice.

Să sprijine copilul în menținerea și dezvoltarea relațiilor cu familia sa, cu prietenii și cu orice alte persoane relevante din viața copilului, dacă acestea nu contravin interesului superior al copilului.

 Să colaboreze cu managerii de caz ai copilului, precum și, după caz, cu familia biologică sau familia adoptivă a copilului, în vederea integrării copilului în familia lui naturală sau a integrării acestuia în familia adoptivă, după caz.

Să permită managerului de caz al DGASPC Mehedinți sau membrilor Comisie pentru Protecția Coplilului Mehedinți supravegherea activității sale profesionale și evaluarea evoluției copilului.”

Model de convenție de plasament al DGASPC Mehedinți, pus la dispoziția Newsweek România

Tot convenția de plasament mai precizează și că: „DGASPC Mehedinți are următoarele drepturi și obligații: Să monitorizeze respectarea drepturilor copilului aflat în plsamanet la asistent maternal și să prevină orice formă de abuz, neglijare sau exploatare a copilului”.

 

Model de convenție de plasament al DGASPC Mehedinți, pus la dispoziția Newsweek România

 

Newsweek România a solicitat mai multe informații despre o serie de rapoarte privind activitatea ex-asistentei maternale Mariana Șărămăt, pe care le va publica îndată ce le va primi.

Amintim că, potrivit a două rapoarte medicale, copila era malnutrită, făcuse pneumonie și giardia. Fiica naturală a asistentei maternale, Adelina Șărămăt, a declarat, pentru Newsweek România, că fetița ar fi avut malnutriție încă de când au luat-o în plasament.

De asemenea, potrivit rapoartelor polițiștilor, citate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, familia asistentei maternale a refuzat în mod repetat să predea copilul autorităților, după ce instanța decisese, definitiv, adopția Sorinei de către familia Săcărin, români stabiliți în Statele Unite ale Americii.

Citește și: Semnele de întrebare din cazul fetiței de la Baia de Aramă 

Cazul fetiței din Mehedinți. Cum s-a ajuns la intervenția în forță - explicațiile Parchetului

Cazul fetiței din Mehedinți. Faptele din spatele unor jumătăți de adevăruri

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te