Cazul Sorina. Instanța a respins solicitarea procurorului general privind suspendarea adopției

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 06.07.2019 - 17:35
Sorina și mama ei adoptivă, Ramona Săcărin
Sorina și mama ei adoptivă, Ramona Săcărin

Curtea de Apel Craiova a respins, vineri, solicitarea procurorului general, prin care cerea suspendarea executării adopției Sorinei, adică fetița să fie luată din familia Săcărin până la judecarea cererii de revocare a adopției, a declarat, pentru Newsweek, avocata familiei.

SHARE

Procurorul general interimar Bogdan Licu a depus o cerere de suspendare a efectelor adopției, în dosarul în care cere revizuirea adopției Sorinei de către familia Săcărin, românii stabiliți în America. 

Suspendarea efectelor adopției este o măsură provizorie care se ia atunci când copilul adoptat se află în pericol în familia adoptivă. 

Instanța nu a constatat că Sorina este în vreun pericol. Această cerere de suspendare era și greu de admis, pentru că discutăm despre exercitarea autorității părintești doar in condițiile decăderii din drepturile părintești. A confundat procurorul general niște instituții și nu a avut în vedere efectul autoritatii de lucru judecat al hotărârii judecătorești, o hotărâre executată nu mai poate fi suspendată. Hotararea de adopție a produs deja efecte - certificatul de naștere s-a schimbat, Sorina este la părinții săi, iar aceste lucruri nu mai pot fi schimbate”, a declarat, pentru Newsweek România, avocata familiei, Diana Gavra. 

Avocata Gavra a mai susținut că procurorul general Bogdan Licu “probabil a făcut această acțiune din neîncredere că Statele Unite ale Americii ar avea capacitatea de a monitoriza adopția”.

Totuși, România a ratificat Convenția de la Haga asupra protecției copiilor, care prevede că micuții adoptați sunt monitorizați cel puțin doi ani post-adopție, în țara unde au fost adoptați.

În România sunt permise doar adopțiile internaționale deschise de cetățeni români stabiliți în străinătate.

Puteți citi mai multe despre adopția internațională aici

Deși familia ex-asistentei maternale Mariana Șărămăt este parte din dosar, nici unul din membrii familiei și nici avocatul nu au participat la proces. 

Cererea procurorului general interimar privind revocarea adopției fetiței din Baia de Aramă se va judeca în 10 iulie. 

Citiți mai multe despre cazul Sorinei aici:

Familia adoptivă a Sorinei: „România a picat testul independenței justiției”. Cum evoluează cazul

Procurorul general răspunde la plângerea familei care a adoptat-o pe Sorina: „Sunt foarte speriat”

Semnele de întrebare din cazul fetiței de la Baia de Aramă

Amintim că Sorina, o fetiță de opt ani crescută în plasament, la o asistentă maternală profesionistă, a fost adoptată de o familie de români din America, în luna aprilie. Timp de două luni, ex-asistenta maternală, căreia i-a fost întrerupt contractul de muncă, a refuzat să predea copilul familiei adoptive, susținând că ea însăși a încercat să o adopte, însă a fost mințită de Protecția Copilului Mehedinți, care i-ar fi spus că fetița nu este adoptabilă.

Totuși, asistenta maternală a redactat două declarații în care a refuzat adopția. Cazul a făcut vâlvă în societate, după ce pe Facebook a apărut, vinerea trecută, o înregistrare în care fetița este scoasă din casă cu forța, de o procuroare, în baza plângerii familiei adoptive, care a reclamat că Sorina era ținută la Baia de Aramă cu forța. Familia asistentei maternale i-ar fi spus micuței că părinții adoptivi vor să o taie și să îi ia organele, potrivit oamenilor legii. 

Cazul a fost folosit ca pretext pentru atacarea justiției de către Coaliția PSD-ALDE. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te