Dezbatere la MS în psihiatrie. Acuzație: Pintea nu știa de strategia din 2006. Ce cer ONG-urile

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 27.08.2019 - 18:16
Sorina Pintea, la consultări pentru schimbări în domeniul psihiatriei, după tragedia de la Săpoca. Sursa: Facebook Ministerul Sănătății
Sorina Pintea, la consultări pentru schimbări în domeniul psihiatriei, după tragedia de la Săpoca. Sursa: Facebook Ministerul Sănătății

Sorina Pintea a declarat, în urma consultărilor de la Ministerul Sănătății, că este nevoie de o strategie în sănătate mintală. ONG-urile care fac vizite de monitorizare în spitale de psihiatrie de 15 ani atrag atenția că strategia există din 2006 și că este nevoie de finanțare.

SHARE

Sorina Pintea a precizat că prima măsură pe care o va lua este crearea unui comitet interministerial care să elaboreze politici în domeniul psihiatriei. ONG-urile CRJ și Tonal au atras, însă, atenția, că cele mai mari probleme sunt, în prezent, lipsa unui buget pentru implementarea strategiei și interzicerea vizitelor de monitorizare în spitalele și centrele unde sunt persoane cu dizabilități psihice.

De altfel, cele două organizații au atras atenția, într-un comunicat de presă remis redacției, că vor sesiza Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei că România nu respectă recomandările CEDO în privința persoanelor cu dizabilități. Amintim că statul român a fost condamnat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 2014, în cauza Centrul de Resurse Juridice în numele lui Valentin Cîmpeanu. 

La întâlnirea de luni de la Ministerul Sănătății, au participat Sorina Pintea, Comisia de Psihiatrie a Ministerului Sănătății, Asociația Română de Psihiatrie si Psihoterapie, precum și organizațiile Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Tonal. 

Întâlnirea a fost convocată de Pintea după tragedia de acum o săptămână de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, unde un pacient a omorât alți șase bolnavi, iar șapte sunt în continuare internați în spital.

Atunci, Pintea a anunțat că va declanșa controale în spitalele de psihiatrie și că va modifica Legea sănătății mintale. Ea a susținut că „vom lua măsura posibilității ca medicul să poată interna și nevoluntar, pentru că până acum nu putea decât dacă exista o hotărâre judecătorească și îl împiedica în munca sa”.

Pe de-o parte, Sorina Pintea pare să nu știe că Legea sănătății mintale prevede ca doctorul întâi să interneze nevoluntar pacientul, apoi să ceară încuviințarea instanței judecătorești, iar pe de altă parte, medicul psihiatru ar fi decis singur pe cine să închidă într-un spital și pentru cât timp. 

Citește și: O nouă victimă a masacrului de la Săpoca a murit. Pintea are consultări cu ONG-urile din psihiatrie

Cum s-a derulat întâlnirea. Varianta Ministerului Sănătății

„Este nevoie de o strategie în domeniul sănătății mintale și a unui plan de măsuri sectorizat, dar care să fie finanțat, pentru că, altfel, munca noastră nu va avea finalitate. Avem nevoie de formarea și pregătirea personalului care lucrează în secțiile de psihiatrie, care au un specific aparte, dar și de conștientizarea populației, deoarece există încă fenomenul de stigmă pentru acești pacienți”, a declarat Sorina Pintea, după întâlnire.

Ministra Sănătății a mai vorbit și despre înființarea unui grup de lucru interministerial, alcătuit din reprezentanți ai mai multor ministere, precum Ministerul Justiției, Muncii, Afacerilor Interne și Externe, care ar urma să elaboreze strategia.

Majoritatea măsurilor despre care vorbește Sorina Pintea au fost preluate de la Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP), asociație profesionională care a transmis săptămâna trecută o listă cu propuneri. 

ARPP a transmis, la sfârșitul consultării, că președinta asociației, doctorul Cătălina Tudose „s-a oferit sa retrimită în cursul zilei de astăzi (luni, n.r.) pentru a fi actualizate Strategia de sănătate mintală și planul de acțiuni elaborate in 2005, toate memoriile înaintate de ARPP in ultimii 7-8 ani, proiectele elaborate si propuse de ARPP pentru finanțare din fonduri europene cu privire la înființarea departamentelor de psihiatrie de legătură în spitalele generale și universitare/ respectiv înființarea centrelor de memorie pentru diagnosticarea precoce a tulburărilor cognitive”.

ONG-uri: MS nu știa de strategia în vigoare din 2006

Nu în aceiași termeni descriu CRJ și Tonal consultările. Cele două ONG-uri au atras atenția că ministrul Sănătății ar fi trebuit să adopte de acum trei ani ordinul care să cuprindă lista spitalelor de psihiatrie care pot efectua internări nevoluntare, a registrului unic de evidență centralizată a cazurilor de internare nevoluntară și a documentației medico-juridice care susține legalitatea internării nevoluntare (obligaţie legală prevăzută la art. 16, Ordinul MS nr. 488 din 2016).

„Ministrul Sănătății a observat că ministerul pe care îl conduce nu deţine o strategie în domeniul sănătății mintale și nici un buget pentru realizarea acesteia. Astfel, Ministrul Sănătății a propus formarea unui grup de lucru care să elaboreze această Strategie astfel încât să fie şi finanţată. Medicii prezenți la discuție nu au avut nimic de obiectat. CRJ și Tonal au transmis Ministrului Sănătăţii că există o strategie în vigoare încă din anul 2006! Astfel, CRJ şi Tonal au solicitat adoptarea în regim de urgență a bugetului aferent Ordinului MS privind Planul național de acțiune pentru implementarea strategiei în domeniul sănătăţii mintale şi de a cărui existenţă specialiştii ministerului nu aveau cunoştinţă”, au mai spus ONG-urile, într-un punct de vedere remis redacției. 

Citiți strategia aici

CRJ și Tonal i-au mai cerut Sorinei Pintea să modifice ordinul de ministru din 2016, care reglementează modul în care pot avea loc vizite inopinate în instituțiile unde sunt îngrijite persoane cu dizabilități psihice sau intelectuale. „Accesul ONG-urilor în orice instituție în care trăiesc persoane cu dizabilități psihice sau intelectuale reprezintă un instrument obligatoriu pentru colectarea de informații reale despre funcționarea sistemului de asistență psihiatrică.

Citește și: Consiliul de Monitorizare, o palmă peste obrazul oamenilor cu dizabilități

Acuzații grave: Copiii din centrele de plasament, „exterminați chimic”

Amintim că, de la sfârșitul lui 2017, CRJ nu a mai făcut vizite inopinate, după ce ministra Muncii de atunci, Lia Olguța Vasilescu, a suspendat protocolul de colaborare pe care ONG-ul îl avea cu ministerul, motivând că tocmai se înființase Consilul de Monitorizare. În primăvara lui 2019, CRJ a primit autorizație de la Ministerul Sănătății pentru efectuarea de vizite de monitorizare, însă după o săptămână s-a răzgândit. 

ONG-urile au mai atras atenția, în punctul de vedere, că Sorina Pintea ar avea nevoie de o zi pentru modificarea Ordinului de ministru 488/2016, care stabilește condițiile în care un ONG poate face vizite de monitorizare și maxim o lună pentru adoptarea bugetului pentru Planul național în sănătatea mintală (Ordinul 426/2006). 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te