Deputații reiau discuțiile despre împușcarea urșilor. Comisia Europeană amenință cu un infringement

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 03.12.2019 - 10:51
Facebook WWF România

Deputații din Comisiile de Agricultură și Mediu reiau, miercuri, discuțiile despre modificarea Legii Vânătorii, care dau undă verde împușcării urșilor în perioadele prevăzute de lege, timp de cinci ani.

SHARE

După ce legea a trecut de Senat, Comisia Europeană a avertizat România că trebuie să respecte Directiva Habitate, care prevede că este interzisă vânarea ursului brun. România riscă un infringement dacă încalcă o directivă europeană, au atras atenția activiștii de la WWF România, într-un punct de vedere trimis redacției.

 

 

„Situațiile în care urșii ajung în zonele populate de oameni pot fi ținute sub control și prevenite prin optimizarea intervențiilor de urgență, combaterea cauzelor care conduc la habituarea urșilor cu hrana provenită de la om, implementarea de metode de prevenție a conflictelor om-urs și, nu în ultimul rând, gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra biodiversității.

Vânarea urșilor nu doar că va perpetua problemele actuale (o bună parte generată tot de vânătoare, cea „la trofeu”), ci le va adânci pe termen lung, în special dacă vor fi vizate exemplarele viguroase, care de regulă nu sunt habituate. Totodată, o astfel de măsură va atrage automat deschiderea procedurii de infringement la adresa României pentru încălcarea Directivei Habitate a UE, lucru confirmat prin scrisoarea transmisă recent de Comisia Europeană pe adresa Ministerului Mediului și a Parlamentului”, a arătat WWF România. 

La jumătatea lunii noiembrie, o țară întreagă a rămas stupefiată de imaginile cu un urs care a agonizat 17 ore pe un drum național în Harghita, după ce a fost lovit de o mașină. La o zi după acest episod, un alt urs a fost călcat de o mașină, iar un al treilea a fost transportat la un sanctuar cu labele fracturate, în urma unui alt accident de mașină. 

Conflictele cu urșii vor crește, a explicat, într-un interviu pentru Newsweek România, Cristian Papp, manager Biodiversitate și Arii Protejate, de la WWF România.

Expertul a arătat că animalele nu mai intră în hibernare, din cauză că temperaturile nu sunt suficient de scăzute și pleacă în căutare de hrană, iar pe de altă parte, hrănirea complementară și slaba gestionare a deșeurilor înlesnesc apariția tot mai multor urși habituați (cei care s-au deprins cu omul și intră frecvent în localități în căutarea hranei).  

Citește și: Expert WWF: Avem o populație de urs semidomesticită. Numărul conflictelor cu urșii va crește 

În prezent, cota de intervenție, adică numărul urșilor care pot fi omorâți într-un an din diferite cauze, este de 140 de urși pe an, potrivit unui Ordin al Ministerului Mediului. Cota este, însă, stabilită prin estimarea autorităților, întrucât nu știm exact câți urși sunt în România. 

Ordinul prevede intervenția asupra populației de urși doar în două situații: pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice și pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri ori în interesul sănătății și securității publice.

Ordinul transpune în legea națională Directiva Habitate, legea europeană care protejează animalele sălbatice. Această lege prevede două modalități de rezolvare a situațiilor în care animalele revin constant într-o localitate: relocarea sau extragerea din populație (omorârea).

La sfârșitul lunii septembrie, Senatul a votat modificarea Legii Vânătorii, scoțând urșii de pe lista animalelor protejate. Ursul a fost inclus pe lista animalelor care pot fi vânate timp de cinci ani, în anumite perioade. Citește proiectul de lege AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te