De la ce distanță te ia radarul poliției? Câte secunde are șoferul să frâneze și să nu ia amendă?

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.04.2024 - 13:29
De la câți kilometri te ia radarul poliției? Câte secunde aiu ca să frânezi și să scapi de amendă? - Foto: FB

De la câți kilometri te ia radarul poliției? Câte secunde aiu ca să frânezi și să scapi de amendă? a explicat un polițista care, de-a lungul timpului, a folosit pistolul radar.

SHARE

Poliția română are peste 100 de psitoael-radar cu care țintesc vitezomanii. Trebuie spus că aceste pistoale te pot prinde de la peste un kilometru depărare.

Citește și: 30.000 € amendă dacă avertizezi un alt șofer că pe drum e poliție. Pe ce șosele se aplică?

De la câți kilometri te ia radarul poliției? Câte secunde aiu ca să frânezi și să scapi de amendă? 

Așa că, șoferul are doar câteva secunde să frâneze asta dacă drumul este în linie dreaptă și mașina se află la 2-3 kilometri de echiupaj.

Citește și: Ce amendă iei dacă mergi cu 10 km/h mai încet decât limita permisă. Mulți șoferi nici nu știu de ea

"Pistolul vede până la 1,2 kilometri şi are o performanţă fantastic de bună. Dacă poliţistul care îl utilizează nu are probleme de vedere sau nu îi tremură mâna, până la 1,2 kilometri vă poate intercepta. De asta am recomandat tuturor să nu vă achiziţionaţi tot felul de staţii de emisie-recepţie ca să transmiteţi unde e radarul.

De multe ori e anunţat unde e radarul pe panourile de pe autostradă, dar şoferii nu se uită la anunţurile respective. Gândiţi-vă că cel cu 270 (n.r. 270 de km/h) pe care l-am interceptat avea un panou cu 5-10 kilometri mai în spate şi nu a dat atenţie, dar la 270 de km/h nici nu putea să vadă panoul.

Şi încă ceva. Aparatul radar poate să vă ia şi din spate. După ce treceţi de mine se poate întâmpla. Şi de multe ori nici nu ştiţi de ce vă opreşte colegul şi aveţi dubii", a declarat Valer Kovacs, poliţistul din Timiş urmărit de sute de mii de oameni pe reţelele sociale, la Digi FM.

La acest moment, valoarea punctului de amendă este de 145 de lei și se raportează la nivelul salariului minim din 2017.

Cum ești pedepsit?

Legislația din țara noastră prevede că depășirea vitezei regulamentare este contravenție și se pedepsește simultan cu: amendă și puncte de penalizare.

Ce pățești dacă depășești viteza?

depășirea limitei de viteză cu 10 până la 20 km/h cu două sau trei puncte de amendă (290 sau 435 de lei) și două puncte de penalizare.

depășirea limitei de viteză cu 21 până la 30 km/h cu patru sau cinci puncte amendă (580 sau 725 de lei) și trei puncte de penalizare.

depășirea limitei de viteză cu 31 km/h până la 40 km/h cu 6,7 sau 8 puncte de amendă (de la 870 la 1.160 de lei) și patru puncte de penalizare.

depășirea limitei de viteză cu 41 până la 50 km/h cu 9 până la 20 de puncte amendă (de la 1.305 lei până la 2.900 de lei) și șase puncte de penalizare.

depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h cu 9 până la 20 de puncte de amendă (sancțiune maximă de 2.900 de lei) și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te