De ce nu avea rovinietă la maşină un cetăţean şi totuşi a primit amendă

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.01.2024 - 12:08
De ce nu avea rovinietă la maşină un cetăţean - Foto: Wikimedia/CC BY-SA 3.0
De ce nu avea rovinietă la maşină un cetăţean - Foto: Wikimedia/CC BY-SA 3.0

De ce nu avea rovinietă la maşină un cetăţean şi totuşi a primit amendă. Situație mai puțin obișnuită pentru o firmă din Oradea, care a primit o amendă de la CNAIR.

SHARE

De ce nu avea rovinietă la maşină un cetăţean şi totuşi a primit amendă. Situație mai puțin obișnuită pentru o firmă din Oradea, care a primit o amendă de la CNAIR, pentru lipsa rovinietei.

Era vorba despre una dintre mașinile sale, care era transportată, culmea, pe o platformă. Vehiculul se defectase într-o deplasare în țară și a fost nevoie să fie adus la Oradea, cu remorca.

De ce nu avea rovinietă la maşină un cetăţean şi totuşi a primit amendă

Firma s-a adresat Judecătoriei Oradea și a prezentat acte conform cărora, în ziua în care a fost dată sancțiunea, mașina în cauză nu avea cum să se deplaseze pe propriile roți.

Potrivit procesului-verbal de sancționare, vehiculul firmei orădene a fost surprins fără vinietă pe 30 aprilie 2023, de o cameră fixă amplasată pe DN79, în județul Arad.

Drept urmare, după aproape trei luni, a fost dată o amendă contravențională de 950 de lei.

Citeşte şi: Amendă record, pentru producătorul de motoare diesel Cummins: 1,675 miliarde $. A trucat noxele

În august, după ce i s-a comunicat sancțiunea, proprietarul mașinii s-a adresat Judecătoriei Oradea și a cerut anularea amenzii.

A explicat că în luna aprilie vehiculul făcuse o deplasare în țară, în timpul căreia maşina s-a defectat și a fost nevoie să fie trimisă o platformă, pentru a o readuce la Oradea.

”Ca atare, la momentul verificării existenţei rovinietei autovehiculul era transportat pe platformă şi nu circula prin deplasare independentă”, a arătat firma, prezentând acte și fotografii care au demonstrat încărcarea, transportarea și descărcarea mașinii la service.

Citeşte şi: Amendă de 4.500 de lei dacă nu ai rovinietă. Unde sunt amplasate camerele Companiei de Drumuri

O inspecție făcută la un atelier auto a arătat că motorul era gripat. Chiar şi în momentul judecării cauzei, autovehiculul nu era încă reparat. În replică, reprezentanții CNAIR au explicat că din fotografiile realizate de camera fixă nu reiese că la autovehiculul firmei orădene ar fi fost transportat pe platformă.

Mai mult, au arătat că au reanalizat proba foto în urma plângerii proprietarului mașinii, ”dar nu au reieşit indicii că vehiculul ar fi fost transportat pe platformă”.

Analizând fotografiile prezentate de CNAIR, Judecătoria Oradea a stabilit că ”nu se poate observa în întregime autovehiculul pentru a se putea verifica dacă acesta era sau nu transportat pe o platformă”.

Dubiu

Instanța a susținut că firma amendată a dovedit că există cel puţin un dubiu, cu privire la modul în care mașina s-a deplasat pe drumurile publice:

”Or, pentru a se reţine contravenţia constând în circularea pe drumurile publice fără a deţine rovinietă, autovehiculul trebuie să se deplaseze pe drumurile publice singur, independent, neputându-se reţine o astfel de faptă, cu privire la un autovehicul tractat pe remorcă.”

Drept urmare, la sfârșitul acestei luni, instanța i-a dat dreptate firmei orădene și a anulat procesul verbal de sancționare. CNAIR mai are șansa unui apel în termen de o lună.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te