De ce e joia viitoare zi liberă. Bugetarii beneficiază de minivacanţă

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.08.2024 - 11:18
De ce e joia viitoare zi liberă. Bugetarii beneficiază de minivacanţă - Foto: Pexels/Te lensFix
De ce e joia viitoare zi liberă. Bugetarii beneficiază de minivacanţă - Foto: Pexels/Te lensFix

De ce e joia viitoare zi liberă. Bugetarii beneficiază de minivacanţă. Se apropie Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare creştin-ortodoxă mare.

SHARE

De ce e joia viitoare zi liberă. Bugetarii beneficiază de minivacanţă. Se apropie Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare creştin-ortodoxă mare, cunoscută în cultura populară sub numele de Sfânta Maria Mare.

Ziua de joi, 15 august, va fi zi liberă legală, asta în timp ce bugetarii îşi fac o nouă punte şi vor avea libere de joi, 15 august, până luni, 19 august.

De ce e joia viitoare zi liberă. Bugetarii beneficiază de minivacanţă

Precedenta punte la bugetari a fost luni, 24 iunie, în a doua zi după Rusalii, iar următoare va fi pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei.

Joia viitoare, este o sărbătoare legală, stabilită prin Codul Muncii, deci nu se lucrează în această zi nici la stat, nici la privat, în majoritatea cazurilor.

Însă pentru bugetari Guvernul a dat zi liberă și pe 16 august, vineri, astfel încât aceștia au o minivacanță de patru zile.

Citeşte şi: Când cade următoarea punte cu zile libere. Câte şi care sunt acestea

Aceia care lucrează pe 15 august au dreptul la compensații legale. Pe de altă parte, bugetarii ce stau acasă pe 16 august trebuie să recupereze orele nelucrate.

Conform Codului muncii, actul normativ care stabilește liberele legale nelucrătoare din România, Adormirea Maicii Domnului este o zi liberă pentru lucrătorii din mediul public și cel privat.

Astfel, în data de 15 august 2024, care pică joia, în majoritatea cazurilor nu se lucrează. Salariații trebuie să primească liber și, dacă vor și dacă primesc acordul angajatorului, pot lua o zi de concediu de odihnă în data de 16 august, pentru a face o punte între Sfânta Maria și weekend (perioada 15 - 18 august).

Citeşte şi: Altă vacanţă pentru salariaţii bugetari. Urmează încă cinci zile libere. Vor face punte vineri

În cazul bugetarilor însă, inclusiv 16 august este o zi liberă (în majoritatea cazurilor), așa cum a stabilit Guvernul prin HG 1.307/2023. Totuși, bugetarii trebuie să recupereze această zi liberă suplimentară, până la 30 august, prin prelungirea programului zilnic de muncă.

Potrivit Codului Muncii, există totuşi și unele situații în care salariații trebuie să lucreze chiar şi pe 15 august. Este vorba de unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și unitățile în care munca nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității.

Salariaților care lucrează în unitățile respective trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător, în următoarele 30 de zile lucrătoare. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază pentru munca din zilele de sărbătoare legală de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te