Cum va arăta și ce va scrie pe talonul cu pensia mărită? Cum verifici dacă suma e corectă?, au fost două întrebări la care a răspuns ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu.
Citește și: Cine sunt cei 200.000 de pensionari cu pensie de 9.000 lei/lună, care muncesc doar până la 50 ani?
În 2024, vor exista două creșteri de pensii. Prima va fi la 1 ianuarie cu 13,8% și toți pensionarii vor beneficia de ea.
Cum va arăta și ce va scrie pe talonul cu pensia mărită? Cum verifici dacă suma e corectă?
O a doua creștere se va face pe baza noii legi a pensiilor care va intra în vigoare în septembrie 2024. Ministrul muncii spune că taloanele de pensii vor avea culori diferite și, mai ales, pe ele se vor regăsi modul de calcul al pensiei pe care Newsweek îl prezintă la final de articol.
Ea a spus că va exista o indexare cu 13,8% în ianuarie și o recalculare a pensiilor, care vor crește în medie cu 40%. Vor exista și creșteri de 110%, dar și pensii care vor rămâne la aceeași valoare.
Citește și: 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare. Cine sunt? Care e explicația?
„Avem o lege a pensiilor care va fi pusă în aplicare exact aşa cum este, nu etapizat, iar da, începând din luna septembrie, fiindcă pensiile se plătesc lună pe lună, românii vor beneficia de recalculare. În septembrie vine talonul cu pensia mărită. Pe fiecare talon vom avea punctele de contributivitate, de stabilitate, şi pentru perioadele asimilate.
Fiecare român, fie că discutăm despre pensiile pe care le primesc pe card sau de la poştaş, fie că sunt taloane roşii, fie că sunt taloane mov, vor avea noile taloane, iar în baza acestora vor vedea românii că vor avea, în cea mai mare parte, pensii mai bune. Oricum, nicio pensie nu va scădea. Conform noii legi, va fi menţinut cuantumul cel mai favorabil”, a declarat ministrul Muncii.
Ce va scrie pe talonul de pensie?
Dincolo de culoarea talonului, care este mai puțin importantă, pe talon se va regăsi formula de calcul a pensiei, punctele pe care le aveți și valoarea punctului de referință, care este de 81 de lei.
Citește și: Legea pensiilor: Află în ce an și la ce vârstă vei ieși la pensie. Cât timp trebuie să cotizezi ?
Pe talonul de pensie vor apărea numărul total de puncte, care sunt formate din puncte de contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate și necontributive. Și aceste puncte vor apărea defalcat.
Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit.
Punctele de stabilitate
Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:
0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;
1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 - 40 ş.a.m.d.
Citește și: Top 10 schimbări din legea pensiilor: Formula de calcul, stagiul de cotizare, procentul de creștere