Cum știi dacă ești sărac sau în clasa de mijloc? Unde sunt de fapt limitele pentru o clasă socială sau alta? Studiile arată că pe lângă salariu mai sunt și alte criterii care trebuie luate în considerare.
Mulți oameni se pot întreba dacă veniturile lor lunare îi pot plasa într-o clasă socială. Însă răspunsul nu este atât de simplu.
Sunt angajați care au salarii mari, iar ei singuri s-ar putea califica într-o clasă superioară, însă atunci cînd sunt în familie, unde se iau în calcul și veniturile partenerului, se pot încadra într-o clasă inferioară.
Cum știi dacă ești sărac sau în clasa de mijloc? Unde sunt de fapt limitele
De exemplu, venitul mediu în Germania este calculat din media tuturor veniturilor. O comparație cu venitul mediu ar putea distorsiona viziunea asupra propriului salariu, deoarece sunt incluse și veniturile celor mai mari și mai mici venituri.
Citește și: Cine sunt românii care pot avea un salariu minim de peste 1.100 €? Ce condiții îndeplinesc?
O privire asupra claselor sociale din Germania ar putea fi mai interesantă.
Apartenența la o anumită clasă socială nu este bătută în cuie. Vă puteți schimba poziția socială prin educație, formare continuă și alți factori. Dar aceste valori nu pot fi măsurate.
De aceea, „Fundația Bertelsmann” a publicat linii directoare cu privire la venitul net al angajaților din care categorie de venit.
Deci, dacă venitul unei persoane sau al unei familii este un venit de clasă inferioară sau un venit de clasă superioară . La calcul, trebuie făcută o distincție dacă este vorba despre venitul unei persoane sau al unei întregi familii. Valorile „Bertelsmann Stiftung” din tabel indică limitele superioare respective.
De ce sunt diferite nivelurile de venit pentru persoanele singure și familiile?
De obicei, o familie trebuie să cheltuiască mai mulți bani. Este posibil ca cineva cu un venit din clasa de mijloc să fie considerat a fi în categoria de venituri mai mici, deoarece trebuie să întrețină o familie întreagă. În plus, venitul total este calculat pentru familii.
Atunci când mai mulți membri ai familiei lucrează, nu numai că cheltuielile sunt mai mari, ci și venitul general al familiei, scrie echo24.de.
Citește și: Salariu minim european. Care români iau 650 lei în plus pe lună? Din ce lună?
Cum este în România?
Salariul minim în România este 3.700 de lei brut, iar de acesta beneficiază aproximativ 1,8 milioane de români. Aceștia ar putea fi încadrați în categoria celor cu venituri mici.
Salariul mediu brut pe economie în luna iulie 2024 a fost 8580 lei şi cel net 5242 lei.