Noua Lege a pensiilor a stârnit interes pentru persoanele care se află în pragul pensionării. Calculul pensiilor se face după o formulă nouă, care ține cont atât de vechimea în muncă, cât și de salariul angajatului.
Există nenumărate situații în care oamenii s-au trezit fără ani buni de vechime pentru că angajatorii nu au plătit toate contribuțiile.
Pentru a transparentiza procesul, Casa Națională de Pensii pune la dispoziția fiecăruia un serviciu prin care se poate afla stagiul minim de cotizare.
Cum poți afla ce vechime ai la pensie? Ce sumă uriașă plătești dacă vrei să cumperi un an vechime
Casa Naţională de Pensii Publice oferă următoarele tipuri de informații pe site-ul oficial:
privind datele din carnetele de muncă
stagiile anuale şi lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001
informaţii din declaraţiile D112 depuse de angajatori
informaţii referitoare la viramentele la PILON II de pensii private
informaţii referitoare la pensia comunitară
informaţii referitoare la debitele din executare silită
informaţii referitoare la fişa financiară.
Înregistrarea, obligatorie
Citeşte şi: 4 articole din Legea Pensiilor intră în vigoare cu 9 luni mai devreme. Afectează toți pensionarii
Dar, foarte important pentru asta trebuie să fiți autentificat. Asta înseamnă să aveți un cont activ.
Contul îl faceți AICI
Pentru crearea unui cont online vizitatorii trebuie să citească descrierea fluxului de creare utilizator şi să îşi exprime acordul pentru condiţiile de utilizare a portalului CNPP.
Acordul este considerat a fi asumat prin introducerea datelor specifice cererii de creare cont, explică autoritățile.
Cei care vor să-și completeze stagiul de cotizare la pensia de stat o vor putea face și după a doua jumătate a anului.
Acesta este termenul în vigoare legal, pentru aplicarea mecanismul actual de cumpărare a vechimii pentru pensie, după cum apare în noua lege a pensiilor.
Legea 360/2023, prin care va fi reglementat sistemul public de pensii, începând de anul viitor, stabileşte mecanismul prin care cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la pensii va exista în continuare.
Citeşte şi: 4 articole din Legea Pensiilor intră în vigoare cu 9 luni mai devreme. Afectează toți pensionarii
Sfaturi pentru cei care se pregătesc pentru pensionare
Cei care nu au ieșit încă la pensie vor putea încheia un contract de asigurare socială, "pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale", potrivit noii legi.
Citește și: Peste 4,7 milioane de români sunt pensionari: Pensia medie 1.960 de lei, necesarul, minim 2.137 lei
Cumpărarea unui an de vechime era 9.000 de lei. Acum s-a scumpit: este 9.900 de lei.
Contractul va putea fi încheiat doar pentru perioade de timp cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Contract în formă scrisă
Perioada acoperită de contractul de asigurare va reprezenta stagiu de cotizare și va fi luată în calcul la obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
Cei interesați să plătească retroactiv la pensii vor putea să încheie mai multe contracte de asigurare socială, atâta timp cât perioadele de asigurare înscrise în acestea, cumulate, nu depășesc șase ani.
Citește și: Cum calculezi cu ce sumă de bani ieși la pensie. Pragul de 15 ani vechime este cel mai important
Contractul va trebui încheiat, în formă scrisă, cu casa teritorială de pensii de care aparține, cu domiciliul sau reședința, beneficiarul.
Acesta poate fi semnat direct de beneficiar sau, după caz, de reprezentantul legal ori mandatarul acestuia, desemnat prin procură specială.