Cum câștigi bani și timp în plus la pensie? Ministrul muncii face un anunț mare pentru pensionari

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.04.2025 - 19:30
Ministrul Bucura Oprescu - Foto: FB
Ministrul Bucura Oprescu - Foto: FB
Ministrul Bucura Oprescu - Foto: FB
Ministrul Bucura Oprescu - Foto: FB

2025 nu este cel mai bun an pentru pensionari. Există însă beneficii de timp și chiar de bani la pensie, potrivit anuțului făcut de ministrul muncii, Bucura Oprescu.

SHARE

Anul 2025 nu a fost unul bun pentru pensionarii aflați la pensie. Ei nu au mai primit indexarea de 12% la pensie la 1 ianuarie.

Citește și: Pensii mai mari cu sume de 1.000 și 2.000 lei. CCR a decis, guvernul aprobă. Cine ia bani? DOCUMENT

Cum câștigi bani și timp în plus la pensie? Ministrul muncii face un anunț mare pentru pensionari

Newsweek a arătat că, în medie, un pensionar a pierdut, în 2025, suma totală de 3.800 de lei după ce indexarea pensilor a fost tăiată.

Citește și: Pensionarii se mută în alt județ să ia o pensie cu 50% mai mare. Instanța le-a dat dreptate

Pensiile vor mia crește abia la 1 ianuarie cu 7% (indexarea plus 50% din creșterea salariului mediu brut).

Până atunci ministrul muncii anunță digitalizarea Casei de Pensii și introducerea e-talon. Pensionarii pot afla toate infomațiile de acasă și îi scutesc de drumurile la Casele de pensii, economisind timp și bani.

Citește și: Calendarul plăților în aprilie. Când intră pensiile, alocațiile și indemnizațiile? Se dau 3000 lei

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a spusținut, la un eveniment, că „transformarea digitală trebuie să aibă în centrul atenției oamenii”. Ea a amintit mai multe beneficii ale digitalizării cuprinse în domeniul pe care îl conduce. 

Citește și: Pensiile speciale, tăiate cu sume între 3.000 și 6.000 lei. Crește și vârsta de pensionare

Pensie înghețată, dar digitalizată

Ministrul muncii a amintit despre un mare beneficiu la pensie de care pensionarii se vor bucura chiar de anul viitor. Este vorba de „Digitalizarea Casei Naționale de Pensii Publice”.

Citește și: Pensionarii care cer audiență la Casa de Pensii, primiți după 3 luni. Au pensii blocate, pierd bani

Acst proiect include lansarea unei noi platforme informatice și dezvoltarea aplicației mobile „e-Talon”, prin care pensionarii pot accesa talonul de pensie și alte servicii în spațiul privat virtual.

Pensionarii din România care dețin un smartphone vor putea să-și vadă talonul de pensie în format digital, prin intermediul aplicației E-talon.

De asemenea, portalul digital va putea fi folosit și pentru transmiterea documentelor oficiale, în format electronic, de exemplu pentru completarea cererii de emitere a biletelor de tratament.

Citește și: Cine se pensionează în 2025 pierde 3.600 lei la pensie. Efectul Ordonanței Trenuleț, devastator

Pensionarii vor fi scutiți de drumurile către Casele de pensii. Ei vor putea elibera, prin intermediul portalului digital, inclusiv o dovadă a pensiei pe care o primesc.

Cum te ajută aplicația e-Talon la pensie?

Și angajații pot folosi cu mare succes aplicația e-talon care va putea fi accesată din ianuarie 2026. 

 Aplicația va putea fi folosită și de cei care încă sunt salariați, pentru a face o simulare a cuantumului pensiei.

Românii vor putea afla prin intermediul aplicației și vechimea în muncă, dar și contribuțiile plătite.

Aplicația E-talon va emite automat, în format electronic, talonul de pensie pentru fiecare pensionar, acest talon electronic având aceeași valoare juridică cu talonul de pensie în format letric.

Cum se digitalizează ministerul muncii?

Ministrul muncii Bucura Oprescu a amintit și alte proiecte de digitalizare:

 REGES-ONLINE – noua platformă care înlocuiește REVISAL - permite gestionarea în timp real a contractelor de #muncă și este interconectată cu bazele de date naționale.

ReCONECT – realizat în parteneriat cu ANOFM - acest instrument anticipează nevoile pieței muncii și facilitează legătura între educație și #angajare.

Venitul Minim de Incluziune (VMI) – program social lansat în ianuarie 2024 - unifică toate formele de sprijin într-un sistem unic, condiționat de participarea activă pe piața muncii și de respectarea obligației educaționale pentru copii

Hub-ul de Servicii MMFTSS (SII-MMPS) – sistem IT de ultimă generație care va interconecta bazele de date ale instituțiilor publice, astfel încât cetățenii să aibă acces rapid, personalizat și complet la serviciile ministerului, în funcție de evenimentele majore din viață.
 
„Progresul digital trebuie să vină în acord cu schimbările din piața muncii. Este foarte important ca transformările din mediul digital să aibă în centru oamenii, astfel încât să ne ajute să trăim mai bine, să sprijinim categoriile vulnerabile și să îmbunătățească politicile sociale. Cred că folosirea tehnologiei, pentru a face viața mai bună, mai sigură și mai ușoară pentru noi toți, este esențială. Piața muncii se schimbă din cauza automatizării și este important să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te