Cine sunt românii care se pot pensiona mai repede, pentru condiţii speciale. Prevederile actuale privind locurile de muncă în condiţii deosebite sau speciale, ce permit salariaților să iasă la pensie mai devreme, vor suferi modificări, potrivit noii legi.
De exemplu, lucrul în morgi este încadrat în condiții deosebite de muncă, dar se elimină din încadrarea în condiţiile speciale de muncă unele profesii din activitatea artistică.
Cine sunt românii care se pot pensiona mai repede
Lista unităților care îndeplinesc criteriile necesare pentru încadrarea în condiţii speciale de lucru se reduce acum drastic.
Conform Legi 360/2023, prin care se va reglementa sistemul public de pensii din 2024, regulile generale privind condițiile de muncă rămân neschimbate.
Unele prevederi ale noii legi se aplică din ianuarie 2024, dar cele mai multe din septembrie.
Sunt trei tipuri de condiţii de muncă în care se poate desfăşura activitatea asiguraţilor din sistemul public de pensii: normale, deosebite şi speciale.
Citeşte şi: DOCUMENT Cine sunt cei 1.100.000 pensionari, care iau doar 150 lei în plus la pensie, la 1 ianuarie?
Perioadele lucrate de salariați în condiții deosebite sau speciale permit ieșirea mai rapidă la pensie. Ca şi acum, noua lege stabilește că, pentru perioadele care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau speciale, se acordă perioade suplimentare, ce constituie stagiu de cotizare în condiții normale:
- patru luni, pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;
- șase luni, pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă.
Citeşte şi: Legea pensiilor, în Monitorul Oficial. Cine va primi pensie dublă și cine nu va lua niciun leu?
Dar noua lege aduce schimbări legate de categoriile de locuri de muncă ce pot fi încadrate în condiții deosebite sau speciale și stabilește un termen-limită pentru normalizarea condițiilor de muncă.
Locurile de muncă pentru care s-au obținut avize de încadrare în condiţii deosebite, a căror valabilitate a fost prelungită potrivit legislației anterioare intrării în vigoare a noilor reguli se vor menține în condiții deosebite de muncă, potrivit legii, până la normalizarea de către angajator a condițiilor de muncă, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2035.
De exemplu, să luăm acrobaţii de circ. Conform noii legi, ei nu mai sunt încadraţi în categorii speciale şi s-au şi plâns de asta. Dar, dacă au obţinut avize de încadrare valabile pe vechea lege, rămân încadraţi ca având condiţii de lucru deosebite, dacă angajatorul nu modifică încadrarea, până în anul 2035.