Cine sunt pensionarii obligați să dea sume uriașe pentru o pensie mai mare la recalculare

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 29.05.2024 - 08:07
Cine sunt pensionarii obligați să dea sume uriașe pentru o pensie mai mare la recalculare foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cine sunt pensionarii obligați să dea sume uriașe pentru o pensie mai mare la recalculare vă spunem potrivit noii legi a pensiilor care intră în vigoare de la data de 1 septembrie.

SHARE

Pensionarii care au ieșit la pensie înainte de 2001 trebuie să aducă o serie de documente care să dovedească faptul că au avut prime, au făcut ore suplimentare, au muncit sâmbăta sau în turele de noapte.

Aceste venituri nu sunt luate în considerare la recalcularea pensiilor. De aceea, e nevoie ca pensionarii să aducă adeverințe de la fostul loc de muncă.

A cest lucru se poate dovedi o misiune imposibilă pentru că există riscul ca respectivele firme să nu mai existe, să fi intrat în faliment ori să nu mai păstreze arhivele.

Cine sunt pensionarii obligați să dea sume uriașe pentru o pensie mai mare la recalculare

Pentru a obține aceste adeverințe pensionarii trebuie să scoată sume mari de bani, iar Newsweek a semnalat în repetate rânduri acest aspect.

Un parlamentar a sesizat faptul că pensionmrilor li se cer bani penbtru aceste adeverințe.

„Este vorba despre o practică abuzivă a deținătorilor autorizați ai arhivei foștilor angajatori, în special în cazul firmelor radiate, pentru a solicita sume exorbitante pentru eliberarea unei simple adeverințe de vechime în muncă. 

Aceasta este necesară pentru recalcularea pensiilor în septembrie 2024 și care au nevoie de documente corecte și accesibile pentru acest proces.

Suma solicitată pentru eliberarea unei simple adeverințe este de câteva sute până la câteva mii de lei, o sumă pe care unii pensionari nu și-o permit”, a declarat deputatul Gabriel Zetea.

Newsweek a arătat cum arată documentul ce trebuie completat pentru veniturile nepermanenet

Un număr mare de pensionari trebuie să depună o serie de adeverințe dacă vor să primească o pensie mai mare la recalculare.

Citește și: Ministrul Muncii, anunț important pentru pensionari. Cum se impozitează pensia de la 1 septembrie

Citește și: 3.000.000 de români își pun speranțe de pensie mai mare în Hidroelectrica. Cum se poate?

Citește și: OFICIAL Se schimbă formula calcul a impozitului pe pensie. Pensionarii vor avea mai mulți bani

Citește și: Șocul unui pensionar cu 800 lei pensie, după 32 ani de muncă. Cum se explică? Cât ia la recalculare?

Aceste adeverințe trebuie depuse pentru calcularea veniturilor nepermanente. Aceste venituri nepermanente sunt primele, sporurile, orele muncite sâmbăta, noaptea sau suplimentar.

Citește și: Casa de Pensii arată DOCUMENTUL așteptat de 5.000.000 pensionari. Spune ce pensie iei la recalculare

Aceste venituri nu au fost luate în considerare la recalcularea pensiei în cazul românilor care s-au pensionat înainte de 2001. Și, implicit, nu au fost considerate nici contribuții la pensie.

Astfel, pentru o pensie mărită chiar și cu câteva sute de lei, pensionarii sunt obligați să depună aceste adeverințe personal la Casele de Pensii. Repetăm, doar pensionarii pensionați înainte de 2001.

Pensionarii pot depune aceste adeverințe și după 1 septembrie 2024, până la 1 martie 2025.

Pensionarii trebuie să aducă adeverințe de la angajatori. Ele trebuie să ateste că au primit sporuri, prime, au făcut ore suplimentare, în weekend sau pe timp de noapte.

În lipsa acestor documente, sporurile sau orele suplimentare nu vor fi luate în calcul la recalcularea pensiei.

Pentru calcularea veniturilor nepermanente până în aprilie 2001, trebuie depuisă cerere scrisă pentru adeverinta de venituri, conform Ordin Nr. 487/2021 din 31 mai 2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public, emis de Ministerul Muncii si Protecției Sociale in Monitorul Oficial nr. 609 din 18 iunie 2021.

DOCUMENTUL care trebuie completat este mai jos

În vederea realizării bazei de date prevăzute la art. 3 lit. b) pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii competente adeverinţe eliberate de către unitatea angajatoare ori de către deţinătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, spune legea.

Cine depune adeverințele?

Până în 1977, CAS s-a plătit pe salariul brut din statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent - de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători.

Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente). În statul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcânduse de către angajator. Pentru aceasta perioada ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri.

 

Între 1990-2001 s-a revenit la principiul de dinainte de 1977. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te