Pensiile care sunt mai mari de 3.000 de lei vor fi micșorate. Pensionarii vor plăti contribuții la asigurări de sănătate.
CASS se va plăti la toate pensiile care depășeșsc 3.000 de lei aplicându-se un procent de 10% peste ce depășește acest prag.
La stat vor ajunge 1,4 miliarde lei până la final de an. Asta, în timp pensiile speciale costă bugetul 13 miliarde de lei. De ce, totuși, nu s-a tăiat de la pensiile speciale?
Cine a decis să impună CASS la pensiile peste 3.000 lei? „Am redus pensiile ca să le putem plăti”
Până ieri toate informațiile arătau că pragul de la care se va plăti CASS la pensie va fi de 4.000 de lei. Reprezentanți ai PSD și PNL au invocat, zile în șir, acest prag. Cine a decis, totuși, în ultima clipă să coboare pragul pentru plata CASS la pensie de la 4.000 de lei la 3.000 de lei?
Răspunsul este matematica și legile.
Guvernul are nevoie urgentă de bani ca să acopere un deficit uriaș de 9%, adică 30.000.000.000 de lei. Are nevoie de bani acum. Cel mai simplu i-a fost guvernului să ia bani prin ordonanță de urgență.
Inițial au ales un prag de 4.000 de lei la pensie de la care să impună CASS. Urmau să plătească CASS doar 800.000 de pensionari. Au coborât pragul la 3.000 de lei pentru că le trebuiau bani în plus. La pragul de 3.000 de lei, aproape 2.000.000 de pensionari vor plăti CASS.
Cine a decis să impună CASS la pensie peste 3.000 lei? „Am redus pensiile ca să le putem plăti” - Foto: Freepik
Ministrul fondurilor europene recunoaște nevoia de CASS la pensii mici
Pentru a nu lăsa țara să intre în colaps, pentru ca piețele financiare să nu ne penalizeze și România să nu ajungă în incapacitate de plată, Guvernul trebuia să acționeze ACUM. Aveam opțiunea să ne lamentăm ori să criticăm, însă, la finalul zilei, cineva trebuia să își asume aceste măsuri. Cineva trebuia să aibă curajul de a lua decizii dificile, a spus Dragoș Pâslaru ministrul fondurilor europene.
Citește și: Care pensionari pierd 600 lei la pensie după aplicarea CASS? Ce bani ia statul în funcție de pensie?
Prin aplicarea CASS la pensiile de 3.000 de lei se aduc la buget 1,37 miliarde de lei anul acesta. În 2025, se vor aduce la buget 4,8 miliarde.
Citeşte şi: Bolojan forțează eliminarea pensiilor speciale de 20.000 - 25.000 lei vara aceasta. CSM reacție dură
Pensiile speciale costă bugetul 12 miliarde de lei. De ce nu s-a tăiat de la pensiile speciale? Pentru că guvernul nu poate. E nevoie de o lege care să treacă prin Parlament. Acest lucru se poate face abia în octombrie pentru că urmează o vacanță parlamentară.
Apoi, e nevoie ca legea de tăiere a pensiilor speciale să fie declarată constituțională de CCR. Toată operațiunea s-ar putea încheia în decembrie sau chiar ianuarie anul viitor. Iar guvernul are nevoie de bani acum.
De ce nu s-au tăiat sinecurile din Consilii de administrație? De ce nu s-a făcut reforma companiilor de stat și reducerea subvențiilor, precum și reanalizarea unor sporuri aplicate în cascadă"?
Din același motiv, a arătat Bolojan. Pentru că e nevoie de legi care să curețe modul în care sunt plătiți indivizii din Consilii de administrație.
Liderul sindical, Bogdan Hossu, a confirmat tot ceea ce am scris mai sus.
Întrebat cum s-a ajuns la pragul de 3.000 de lei pentru aplicarea CASS, Hossu a spus: „Este pur contabil, constatau că numărul de contribuabili care plăteau era prea mic și ca să mărească numărul au mărit pragul.”