Ce spune un italian care face pizza folosind la ea făină de greieri

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.04.2024 - 10:31
Ce spune un italian care face pizza folosind la ea făină de greieri - Foto: PXHere/CC0
Ce spune un italian care face pizza folosind la ea făină de greieri - Foto: PXHere/CC0

Ce spune un italian care face pizza folosind la ea făină de greieri. Cât de dispuși ați fi să mâncați insecte? Un start-up din Italia crește greieri comestibili.

SHARE

Ce spune un italian care face pizza folosind la ea făină de greieri. Cât de dispuși ați fi să mâncați insecte? Un start-up din Italia crește greieri comestibili, ca opțiune sustenabilă și hrănitoare.

Dar ce italian ar adăuga greieri la unul dintre cele mai populare feluri de mâncare, așa cum este pizza? Carlo Del Buono este un pizzer de lângă Roma, care crede că totusi greierii sunt speciali pentru dietă.

Ce spune un italian care face pizza folosind la ea făină de greieri

Este aceasta o idee ingenioasă sau o schimbare deloc binevenită în bucătăria italiană? Mii de greieri, crescuți la o fermă, pentru a sfârși ca topping de pizza. O perspectivă de coșmar, ar putea spune unii. Dar Carlo Del Buono și Jose Cianni spun că e o afacere promițătoare.

Jose Cianni, fondatorul start-up-ului: Acești greieri s-au născut astăzi. E prima zi din viața lor! În primii trei ani de cercetare și dezvoltare, am învățat cum să stabilim numărul exact de greieri care încap în fiecare recipient de plastic.

Greierii nu vor fi mutați în altă parte până în ultima zi a vieții lor. Jose Cianni a fondat cu un prieten start-up-ul Nutrinsect, într-un fost depozit din Montecassiano. Au început prin a importa 10.000 de greieri din Germania, conform Digi24.

Citeşte şi: Aceasta e făina pentru pâinea care poate să-ţi potolească serios foamea. Şi mai are şi alte calităţi

A fost prima și ultima dată când Cianni a fost nevoit să aducă greieri din străinătate. De atunci, ferma sa a crescut în mod constant. Jose Cianni, fondatorul start-up-ului: În acest container sunt în jur de 10.000 de greieri, suficient pentru a produce un kilogram de făină.

Aceasta conține peste 60% proteine. Și avem nevoie doar de cinci litri de apă pentru fiecare kilogram de greieri - în timp ce un kilogram de carne de vită necesită 15.000 de litri. Cianni spune că acest lucru ajută și în lupta împotriva schimbărilor climatice.

El produce două tone de făină de greieri pe lună. Abia în ultimele luni Italia a permis consumul de alimente fabricate din greieri. Și, foarte repede, produsele Nutrinsect s-au epuizat. Greierii trăiesc doar aproximativ 30 de zile.

Citeşte şi: Bere brună cu făină de greieri, inventată de studenții din Cluj. Ce efecte are

Sunt plasați într-un aparat care reduce încet temperatura până când insectele cu sânge rece adorm și mor. Cianni ne asigură că procedura nu e dureroasă. O companie din apropiere procesează apoi greierii, transformându-i într-o pulbere.

Dar își va găsi vreodată acest produs un loc în bucătăria tradițională italiană, adică făina făcută din această insectă? Nu! "S-ar putea să o încerc o dată, dar probabil că nu aș include acest tip de făină în dieta mea obișnuită", spune Cianni.

Pizzerul Carlo Del Buono spune că în aluatul de pizza nu ar trebui adăugate mai mult de 15 procente de pudră. "Am întins aluatul și am presărat făină de greieri deasupra. Facem tot posibilul să ne asigurăm că se amestecă bine cu aluatul nostru obișnuit. Facem pizza de legume cu puțină mozzarella", spune pizzerul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te