Aceasta e făina pentru pâinea care poate să-ţi potolească serios foamea. Şi mai are şi alte calităţi

DE Alexandru Pop | Actualizat: 04.03.2023 - 18:54
Aceasta e făina pentru pâinea care poate să-ţi potolească serios foamea. Şi mai are şi alte calităţi - Foto: Pixabay

Sursă de carbohidrați, proteine, minerale, vitamine și fibre, pâinea este un aliment de bază, care face parte din dieta tradițională a tuturor caselor. Cu toate aceste avantake culinare, consumul de pâine a scăzut în ultimii ani. Alimentule interzis în diete.

SHARE

Aceasta în ciuda faptului că nutriționiștii îi sfătuiesc pe oameni să consume pâine făcută cu făină integrală, pentru a mânca mai bine. Pâinea neagră furnizează în mai mare măsură fibre, vitamina B1, B6 și magneziu.

Pâinea care-ţi potoleşte foamea

Pentru oricine nu este încă convins de beneficiile folosirii pâinii tradiționale în toate mesele, poate opta pentru o pâine făcută cu un nou tip de pâine. făină de leguminoase din celule întregi care, conform noilor cercetări, poate scădea nivelul de glucoză din sânge și vă poate menține să vă simțiți satul mai mult timp, conform World Nation News.

Citeşte şi: Petre Daea, ministrul Agriculturii: Dintr-un camion de lăcuste nu poţi să faci o lingură de făină

Cercetările publicate recent în The American Journal of Clinical Nutrition, de către cercetătorii de la School of Population and Life Course Sciences și de la Quadram Institute, au analizat efectele înlocuirii făinii obișnuite de grâu cu „făina celulară de năut”, care lucrează asupra sentimentului de saturație (înlăturând senzaţia de foame),hormoni care reglează sațiul, nivelul hormonal, precum și în nivelurile de insulină și zahăr din sângele persoanelor care au consumat-o.

Citeşte şi: Făina din greieri, de vânzare și în România, ca produs BIO, de lux. Cât costă 100 de grame

Studiul este primul de acest fel, bazat pe proiectul unui nou ingredient de leguminoase, care acum este comercializat pentru utilizare în industria alimentară, de către Pulseon Foods Ltd.

Este cunoscut faptul că consumul de leguminoase sănătoase, cum ar fi năutul, lintea și fasolea, ajută la menținerea unei greutăți optime și la reducerea riscului de boli cardiace și vasculare.

Multe dintre beneficiile observate în aceste alimente se datorează structurii fibrelor leguminoase în sine, iar măcinarea normală a făinii se crede în general că reduce efectele benefice ale structurii fibrelor.

Calităţi nutriţionale benefice

Cu toate acestea, noile metode din tehnologia alimentară, dezvoltate de oamenii de știință, le-au permis să creeze grupări de celule care păstrează structura fibrelor alimentare a leguminoaselor întregi, oferind o nouă modalitate de a îmbogăți alimentele pe bază de făină, cu calități nutriționale benefice, pentru a îmbunătăți sănătatea.

Oamenii de știință au descoperit că adăugarea făinii de năut cu celule întregi la pâine a redus eliberarea semnalelor de sațietate din intestin, către creier, ceea ce înseamnă că oamenii s-au simțit mai plini, după ce au mâncat pâinea îmbogățită.

Pâinea cu 30% făină celulară de năut a redus valorile glicemiei cu până la 40%, în comparație cu pâinea obișnuită, din făină albă de grâu.

Amidonul e cheia

Autorii au arătat că acest efect se datorează descompunerii mai lente a amidonului din făina celulară, în timpul digestiei.

Rezultatele acestui studiu arată că o simplă trecere la un amestec celular de năut poate îmbunătăți senzația de sațietate din rețetele comerciale de pâine, care la rândul său poate ajuta la prevenirea supraalimentării.

Adăugarea de făină celulară de năut, care provoacă o creștere mai scăzută a zahărului din sânge, ar putea contribui de asemenea la un risc mai mic de obezitate și diabet de tip 2.

Includerea făinii celulare de năut în alimentele de bază bogate în amidon ar putea aduce aceste efecte benefice unei game de produse concepute pentru a ajuta la prevenirea sau tratarea afecțiunilor legate de dietă, cum ar fi diabetul de tip 2.

Studiu făcut pe oamenii sănătoşi

Deoarece acest studiu a fost realizat cu oameni sănătoși, sunt necesare mai multe cercetări, pentru a arăta dacă consumul regulat al acestor alimente noi, făcute cu făină celulară de năut, poate ajuta la controlul greutății corporale sănătoase sau a diabetului, iar cercetătorii doresc acum să înființeze studii mai ample, pentru a testa acest lucru.

Dr. Cathrina Edwards, de la Institutul Quadram, autorul principal al lucrării, a spus: „Știm de mult timp că structura alimentelor poate avea un impact major asupra valorii lor nutriționale.

Acest studiu este un exemplu promițător al modului în care structurile noi ale ingredientelor pot fi utilizate cu succes pentru a spori sațietatea și efectele metabolice ale alimentelor de zi cu zi.

Sperăm că descoperirile noastre vor stârni interesul producătorilor de alimente care doresc să îmbunătățească caracteristicile de sănătate ale produselor lor.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te