Ce se întâmplă cu românii din Germania care muncesc în construcții? 10.000 de joburi dispar

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.06.2024 - 18:36
Ce se întâmplă cu românii din Germania care muncesc în construcții - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Ce se întâmplă cu românii din Germania care muncesc în construcții - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Mulți români care trăiesc în Germania muncesc în construcții. Însă această industrie nu trece printro situație prea bună. Se estimează o reducere a cel puțin 10.000 de locuri de muncă în acest domeniu.

SHARE

O parte din românii din Germania care muncesc în construcții ar putea să rămână fără locuri de muncă din cauza reducerilor preconizate în perioada următoare. 

Președintele asociației HDB, Peter Hübner, a declarat marți la Berlin că așteptările economice pentru anul 2024 au fost revizuite în jos, prognozând o scădere a veniturilor de patru procente și reducerea a 10.000 de joburi. La începutul anului, HDB prognozase o scădere de 3,5 procente.

„Ne aflăm în al patrulea an de slăbire a pieței construcțiilor. O schimbare de direcție nu se întrevede nici în acest an”, a subliniat Hübner, citat de Die Welt.

Ce se întâmplă cu românii din Germania care muncesc în construcții? 10.000 de joburi dispar

Dar de ce este industria construcțiilor atât de pesimistă în ceea ce privește viitorul?

Motivul principal pentru care sectorul construcțiilor are o perspectivă pesimistă este reducerea proiectelor publice. Se estimează că veniturile din taxe vor fi mai mici în acest an, ceea ce va determina guvernul federal și landurile să își reducă investițiile în proiecte de construcții publice. HDB anticipează acum o scădere de 0,5 procente în locul unui mic avans prognozat inițial. 

În special, sectorul construcțiilor de locuințe se confruntă cu o slăbire drastică. Hübner a subliniat că veniturile în această ramură vor scădea cu 12 procente, ajustate la creșterile de prețuri. Singurul sector în creștere este construcția economică, unde se prevede o creștere de 1,5 procente datorită comenzilor mari de la Deutsche Bahn, operatorii de rețele electrice și transportul public local, scrie Ziarulromanesc.de.

Citește și: Cine sunt românii care au salarii între 6.000 și 10.000 de lei? Uneori nu ai nevoie de facultate

HDB subliniază că investițiile sunt extrem de importante în acest moment. Institutul de Economie Germană (IW Köln) estimează că pentru a construi anual aproximativ 350.000 de locuințe, necesare pentru a acoperi cererea până în 2030, cheltuielile pentru construcțiile de locuințe ar trebui să crească anual cu aproximativ 20 miliarde de euro, ajustate la inflație, comparativ cu nivelul din 2022.

Cu toate acestea, industria este departe de a atinge aceste cifre. „În 2024, numărul de locuințe finalizate ar putea scădea sub 250.000”, a explicat Institutul.

Institutul a menționat că există o nevoie crescută de investiții și în drumurile federale și autostrăzi.

 „Fără o îmbunătățire a infrastructurii, competitivitatea Germaniei nu poate fi îmbunătățită și, fără mai multe investiții în fondul de clădiri, obiectivele de protecție a climei nu pot fi atinse”, a explicat Michael Voigtländer, autor al studiului IW.

Citește și: Cine sunt românii care spun că sunt fericiți la job? Principalul motiv de stres la locul de muncă

 „Nicio altă industrie nu este atât de reglementată ca cea a construcțiilor: diverse și mereu noi cerințe guvernamentale, reglementări învechite și administrații publice puțin digitalizate”, a subliniat  asociației Hübner.

De asemenea, IW pledează pentru relaxarea reglementărilor din sectorul construcțiilor, ceea ce ar putea crește productivitatea, de exemplu, prin construirea în serie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te