În schimb, proiectul Ministerului Muncii, care prevedea vaccinarea/testarea obligatorie a personalului din centrele rezidențiale, rămâne suspendat, până la votarea unui nou Guvern, conform unui răspuns al Ministerului Muncii, la solicitarea Newsweek România.
Ministerul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat, marți seară, la Digi 24, că „în Ministerul Sănătății s-a pregătit proiectul legislativ care prevede vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale. Având în vedere faptul că între timp Guvernul a devenit interimar, vom promova proiectul ca inițiativă legislativă. Mâine, mai mulți membri ai Guvernului și parlamentari vor semna această inițiativă legislativă și o vom înainta în procedură de urgență".
Pentru cine e vaccinarea/testarea obligatorie, în proiectul MS. În cazul refuzului, suspendare pe 30 de zile și, ulterior, încetarea contractului
Proiectul Ministerului Sănătății prevede ca personalul medical, personalul personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență și cel al Inspectoratului de Aviație al Ministerului de Interne, împreună cu personalul ambulanțelor și cel din cadrul unităților de primiri urgențe ar trebui să prezinte un certificat verde privind COVID, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boala COVID-19 (perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării) sau rezultatul negativ al unui test RTPCR sau al unui test antigen rapid pentru a-și putea desfășura activitatea.
Proiectul menționează că personalul din unitățile publice trebuie să plătească din buzunarul propriu testarea RT-PCR sau testul antigen rapid, excepție făcând persoanele care pot face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, situație în care costurile de testare vor fi suportate de angajator.
Citește și: Bucureștiul a depășit incidența Covid de 15 la mia de locuitori | Newsweek Romania
Dacă angajații refuză să prezinte un certificat verde, instituția le va suspenda contractele pe o perioadă de 30 de zile, suspendarea încetând în momentul în care angajații vin cu dovada că sunt negativi COVID.
În cazul instituțiilor publice, dacă angajații cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unitățile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea.
Citește și: Botoșani: Morga spitalului județean dă pe dinafară (presa locală) | Newsweek Romania
De asemenea, dacă instituțiile, fie ele publice sau private, nu verifică certificatele verzi și nu interzic accesul la locul de muncă al angajaților care nu fac dovada că sunt negativi, vor fi sancționate de către direcțiile de sănătate publică și Inspecția Sanitară de Stat, cu amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei.
Proiectul Ministerului Muncii pentru angajații centrelor rezidențiale așteaptă noul Guvern
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, nu a făcut referire, marți, când a vorbit despre depunerea unui proiect de lege în Parlament, și despre obligativitatea vaccinării sau testării și a angajaților din centrele rezidențiale.
În schimb, Ministerul Muncii a răspuns unei solicitări pe această temă trimisă de Newsweek România înainte de căderea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură. În acest răspuns, Ministerul Muncii arată că, până la depunerea jrământului de membrii noului Guvern, proiectul respectiv nu poate fi promovat.
„Referitor la solicitarea privind proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, facem precizarea că, întrucât, în momentul actual, potrivit art. 110 alin. (2) și (4) din Constituția României, Guvernul îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, acte cu caracter individual sau normativ, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern, proiectul respectiv nu poate fi promovat. Actualul Guvern continuă să emită numai acte necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. Așadar, actualul context nu permite stabilirea unui calendar referitor la aprobarea și transmiterea lui către Parlament”, menționează Ministerul Muncii, în răspunsul pentru Newsweek România.
Proiectul Ministerului Muncii prevede că personalul din centrele rezidențiale care are contact cu beneficiarii să prezinte: a) dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 sau vaccinării cu prima doză, după caz; b) adeverința emisă de medicul de familie sau medicul curant prin care se certifică existența unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare; c) rezultatul negativ săptămânal pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în urma efectuării unui test antigen rapid; d) dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Citește și: O seară la Urgențe în București | Newsweek Romania
În caz contrar, angajaților li se interzice accesul în centrele de servicii sociale sau desfășurarea activităților care presupun contactul cu beneficiarii. Un angajat care lucrează într-un centru rezidențial nu-și poate face munca în lipsa contactului cu persoanele vulnerabile pe care ar trebui să le îngrijească, ceea ce înseamnă, de fapt, că acești angajați rămân fără muncă. Proiectul mai menționează și „posibilitatea ca furnizorul de servicii sociale să poată dispune, cu acordul angajatului, modificarea temporară a atribuțiilor din fișa postului”.
Totodată, angajații care nu se vaccinează și preferă să prezintă teste negative PCR sau antigen trebuie să le plătească din buzunarul propriu, dacă nu au o adeverință prin care dovedesc că au indicație medicală contra vaccinării.
Atât sindicatele din Sănătate, cât și cele din Asistența socială se opun celor două proiecte de lege.
Mai multe despre certificatul verde la locul de muncă și de ce statul îl poate impune citiți aici: De ce certificatul verde poate fi impus în România și pentru cine va fi obligatoriu | Newsweek Romania